Μήλος: Σμιλεμένη από φωτιά

Μήλος: Σμιλεμένη από φωτιά

Η ηφαιστειακή καταγωγή του νησιού εντυπωσιάζει καθώς δημιουργεί μοναδικές εικόνες. Τα χρώματα των πετρωμάτων εναλλάσσονται διαρκώς από το μαύρο του βασάλτη στα άσπρα του καολίνη. Από τα κίτρινα και πορτοκαλί των προσμίξεων του θείου, στα πράσινα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας. Από τους μύθους στην ιστορία, από την αρμονία της Αφροδίτης στην βραχώδη γοητεία του Σαρακήνικου.  

Ήδη από το κατάστρωμα του πλοίου, που πλησιάζει στο κόλπο της Μήλου, φαίνονται αριστερά οι απότομες ακτές του νησιού και δεξιά ένα ακρωτήρι, το Βάνι, όπου βρίσκονται τα παλιά μεταλλεία. Εγώ όμως έχω ρίξει την προσοχή μου στην αριστερή πλευρά περιμένοντας να δω τις περίφημες Αρκούδες. Η απόσταση όμως τις κάνει να φαίνονται μικρές και ασήμαντες και παρά λίγο να τις «χάσω», καθώς τελικά μόνο με τηλεφακό ή με σκάφος από το νησί μπορείς να δεις το πραγματικό μέγεθος και το εντυπωσιακό σχήμα των ηφαιστειακών βράχων στην «είσοδο» του νησιού. Σύντομα περνώντας από το στενότερο σημείο του κόλπου θα δείτε να απλώνεται μπροστά σας ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλή, φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Σε λίγο εμφανίζεται και το λιμάνι της Μήλου, ο Αδάμαντας, το οποίο αν και δεν φημίζεται για την κυκλαδίτικη εμφάνισή του, καταφέρνει να είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού.   

Αρχίστε την γνωριμία με τη Μήλο ανηφορίζοντας προς την Τρυπητή που βλέπει το πέλαγος, αλλά και χαμηλά στο γραφικό ψαροχώρι, το Κλήμα. Ψηλότερα από την Τρυπητή είναι η Πλάκα. Περπατήστε και ακούστε τα βήματά σας να αντηχούν στα σοκάκια, παρατηρήστε τα χαρούμενα πρόσωπα καθώς ανακαλύπτουν τον πιο όμορφο οικισμό του νησιού. Αλλά θα πρέπει να ανεβείτε και στο Κάστρο για να θαυμάσετε την θέα και το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του ή από το προαύλιο της Παναγιάς της Κορφιάτισσας. Τις επόμενες ημέρες όμως θα πρέπει να ξεχυθείτε στις ακτές για να γνωρίσετε τον απίθανο συνδυασμό χρωμάτων και ποικιλίας στη μορφή των παραλίων. Άμμος άσπρη ή σκούρα, ηφαιστειογενή βράχια λευκά, αλλά και πολύχρωμα, σπηλιές με γαλαζοπράσινα νερά.., από όλα έχει ο μπαξές. 

Info 1

Χρειάζεται όχημα 4x4 ή ανάλογη μοτοσικλέτα για να μπορέσετε να ανακαλύψετε το νησί με ασφαλέστερο τρόπο, καθώς κάποιοι χωματόδρομοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. 

 Επίσης αν σκοπεύετε να εξερευνήσετε την νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και τα παλιά μεταλλεία στο ακρωτήρι Βάνι, καλό είναι να ξέρετε ότι εκεί συνήθως ζει η περίφημη Vipera Lebetina (Βιπέρα Λεμπετίνα). Πίσω από αυτό το υπέροχο όνομα βρίσκεται ενδημικό είδος οχιάς με ιδιαίτερα τοξικό δηλητήριο και ιδιαίτερα δημοφιλής στους ξένους λαθρέμπορους. 

Info 2

Το έδαφος της Μήλου είναι ηφαιστειογενές, πλούσιο σε ορυκτά και κοιτάσματα. Αυτό το γεγονός έχει παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στην ζωή και την ιστορία του νησιού καθώς το 25% της οικονομίας του νησιού βασίζεται στα λατομεία. Επίσης αυτό το έντονο ανάγλυφο εκμεταλλευόντουσαν και οι πειρατές. Σχεδόν όλοι οι γνωστοί της εποχής είχαν λημέρια στο νησί, ενώ γύρω στο 1.660 έστησαν και βασίλειο των πειρατών με εστεμμένο βασιλιά τον Γιάννη Κάψη.  

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Την Πλάκα

 Η Πλάκα με τα στενά της, τα πολλά μαγαζάκια και τον κόσμο, ουσιαστικά έχει κλέψει τον τίτλο της «Χώρας» από τον μικρό και αφανή οικισμό Ζεφυρία. Η ιστορία της Πλάκας χάνεται πίσω στα τέλη του 17ου αιώνα όταν μετά την εξάλειψη της πειρατείας οι Μήλιοι μεταφέρθηκαν ψηλά στα περίχωρα του Κάστρου, στην Πλάκα αλλά και στην Τρυπητή και στους Τριοβάσαλους. Πλοηγοί ήταν κάποτε οι περισσότεροι κάτοικοι του σχεδόν έρημου Κάστρου, το οποίο κτίστηκε στη βυζαντινή εποχή όταν άρχισε να εγκαταλείπεται η αρχαία πόλη του Κλήματος.  

Το Κλήμα

Είναι από τα ομορφότερα και πιο… χρωματιστά ψαροχώρια, διάσημο για τα «σύρματα» του, δηλαδή για τις 35 υπόσκαφες μέσα στο μαλακό πέτρωμα ισόγειες αποθήκες που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη βαρκών, ενώ υπάρχει και όροφος κατοικήσιμος. Κατά μια εκδοχή η ονομασία «σύρματα» προέκυψε κυριολεκτικά από τα σύρματα που χρησιμοποιούνταν κάποτε προκειμένου οι βάρκες να μπαίνουν μέσα στις ιδιότυπες αυτές αποθήκες. Σήμερα τα σύρματα είναι περιζήτητα για ενοικίαση. 

Το Σαρακήνικο

 

 Ίσως είναι η σταρ του νησιού. Ό, τι και να έχετε ακούσει για αυτή την παραλία, μόλις θα την αντικρίσετε θα εκπλαγείτε από την απόκοσμη ομορφιά του τοπίου που δημιουργεί το λευκό πέτρωμα με τα πράσινα και μπλε νερά που το περιβάλλουν. Η αντανάκλαση του φωτός σε υποχρεώνει να κλείσεις τα μάτια, να πέσουν οι ρυθμοί και «αναγκάζεσαι» να κινείσαι ράθυμα, αλλά γεμάτος προσμονή για τη δροσιά των νερών που απλώνονται μπροστά σου. Οφείλει το όνομα της στους Σαρακηνούς πειρατές.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο 

Βρίσκεται στην Πλάκα και στην είσοδο τους επισκέπτες, τους υποδέχεται ένα αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, αφού το αυθεντικό άγαλμα βρίσκεται στον Λούβρο στο Παρίσι. Στις αίθουσες του νεοκλασικού κτιρίου του 1870, το οποίο είναι έργο του Τσίλλερ, φιλοξενούνται ευρήματα από την ύστερη περίοδο της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως και τα χριστιανικά χρόνια. Επίσης φιλοξενούνται ευρήματα που έφερε στο φως η σκαπάνη από το αρχαίο Κλήμα και την Φυλακωπή. 

Ώρες λειτουργίας: 8.30-16.00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22870-21620.

Τις κατακόμβες

Βρίσκονται κοντά στην Τρυπητή. Περίπου 8000 χριστιανοί υπολογίζεται ότι τάφηκαν από τον 1ο έως τον 5ο αιώνα στις συγκεκριμένες κατακόμβες. Το μαρτυρούν οι 290 τάφοι που βρέθηκαν σε ένα παλαιοχριστιανικό μνημείο που θεωρείται από τα πιο αξιόλογα. Οι κατακόμβες, κατασκευασμένες από μαλακό πέτρωμα, ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύληση τους το 1840. Είναι τρεις, και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο συγκροτούν ένα δαιδαλώδες κατασκεύασμα 184 μέτρων. Προσέξτε τις λαξεμένες αψίδες, τα αρκοσόλια, δεξιά και αριστερά στους τοίχους όπου μέσα σε αυτά καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Σε κάθε τάφο υπήρχε ένα λυχνάρι το οποίο σήμερα έχει αντικατασταθεί από έναν λαμπτήρα. 

Ώρες λειτουργίας: 8.30-18:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22870-21625.  

Το ρωμαϊκό θέατρο

Κοντά στην Τρυπητή βρίσκεται και το ρωμαϊκό θέατρο που ήταν κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από μάρμαρο, δείγμα της ακμάζουσας αρχαίας πόλης της Μήλου. Σήμερα από το θέατρο διασώζονται 7 κερκίδες και 6 κλίμακες ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Από τυχαίο χτύπημα της σκαπάνης του χωρικού Θεόδωρου Κεντρωτά το 1820, ήλθε στην επιφάνεια το άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο μετά από περιπετειώδης διαδικασίες κι αφού πουλήθηκε στον Γάλλο κόμη Ντε Μαρκέλους, βρέθηκε στο Λούβρο.

Το Μεταλλευτικό Μουσείο

Το μουσείο έχει σαν στόχο να αναδείξει τη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου με τα εκθέματα να την αφηγούνται με τον καλύτερο τρόπο. Βρίσκεται στον Αδάμαντα που κατασκευάστηκε και λειτουργεί με την υποστήριξη της S&B, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης στο νησί.   

Θα ανοίξει μετά τις 30 Ιουνίου. Τηλέφωνο: 22870-22481 

Τον Προφήτη Ηλία

Είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με υψόμετρο 751. Οι τεράστιοι κοφτεροί βράχοι του βουνού, είναι το τελευταίο εμπόδιο προς την απόλυτη θέα καθώς φαίνεται όλο το νησί, με τον όρμο της Μήλου σε όλο το μεγαλείο του και με την Πλάκα να μοιάζει με λευκό μπουμπούκι κοντά στην κορυφή του υψώματος που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κόλπου.  

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Κάποιοι λένε ότι οι παραλίες του νησιού είναι 60 και άλλοι περισσότερες από 70. Σημασία έχει πως τα ηφαιστειογενή πετρώματα έχουν δημιουργήσει ακτές μοναδικής ομορφιάς με απίστευτους χρωματισμούς και σχηματισμούς. Κάποιες αναφέρονται εδώ, κάποιες θα αγαπήσετε για πάντα.

Μαντράκια: Η γαλήνη του τοπίου με τα παλιά σύρματα στο λιμανάκι, το εκκλησάκι και το ουζερί είναι αυτά που προσελκύουν τους παραθεριστές στην αμμουδιά.

Φυροπόταμος: Πράσινα νερά, όμορφα ασβεστολιθικά βράχια, το γραφικό λιμανάκι με τα σύρματα και ησυχία, είναι αυτά που θα συναντήσετε εδώ.

Κάπρος: Μικρή αμμουδιά ανάμεσα από εντυπωσιακά ασβεστολιθικά βράχια που δημιουργούν μικρούς κολπίσκους.

Παπάφραγκα: Αποτελείται από μικρή αμμουδιά, ανάμεσα σε δύο πελώριους βράχους, και πολλά σπήλαια. Ένα από αυτά σχηματίζει φυσική πισίνα. Πήρε το όνομα της χάρη σε ένα μοναχό που λέγεται ότι κατοικούσε εκεί για πολλά χρόνια. 

Πολλώνια: Η μικρή αμμουδιά  βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό. Την προτιμούν οι οικογένειες για τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά της ενώ υπάρχουν ψαροταβέρνες και καφενεία.

Θειάφες: Τα πράσινα νερά και το βοτσαλάκι βρίσκονται και εδώ, με τα  παλιά ορυχεία από πάνω να συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Αγία Κυριακή: Μεγάλη αμμουδιά με αρμυρίκια και ψιλό, άσπρο  βότσαλο που κάνει τα νερά πράσινα.

Τσιγκράδο: Είναι από τις πιο δημοφιλής παραλίες αν και η προσέγγισή της δεν είναι πάντα εύκολη. Από απότομο λόφο και συχνά με σχοινί κατεβαίνουν τα πλήθη προκειμένου να συναντήσουν τα πράσινα νερά, τη λευκή άμμο και τις μικρές σπηλιές. Κάποιοι προτιμούν την λύση του σκάφους. 

Παλιοχώρι: Θα συναντήσετε κάθετα πολύχρωμα βράχια, καθαρά νερά και άμμο που καίει λόγω των ατμίδων (θερμών αερίων που εκλύονται στην άμμο και την θάλασσα). Σε κάποια σημεία η άμμος φθάνει τους 101°C, αρκετούς για να ψήσεις φαγητό!

Τριάδες και Αμμουδαράκια: Βρίσκονται δίπλα-δίπλα, με τρεις κολπίσκους η κάθε μία, με άμμο, με βράχια στις άκρες τους και κυρίως ησυχία.

 Φυριπλάκα: Απόκρημνα πολύχρωμα βράχια στέκονται πίσω από την μεγάλη σε μήκος αμμουδιά, ενώ προσφέρει και εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. 

Κλέφτικο: Τα τεράστια λευκά βράχια σχηματίζουν θαλάσσιες σπηλιές. Πήρε το όνομα του από τους πειρατές-κλέφτες που χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως καταφύγιο και κρυψώνα, ενώ η άλλη ονομασία του είναι Θαλασσινά Μετέωρα. Είναι προσβάσιμο μόνο με καΐκι.  



Κείμενο-φωτογραφίες: Κώστας Κατσίγιαννης