Μικρή η πιθανότητα έξαρσης κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες
Ηλίας Μόσιαλος

Μικρή η πιθανότητα έξαρσης κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Στην εκτίμηση πως η πιθανότητα μιας νέας έξαρσης των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες είναι μικρή προχώρησε ο κ. Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα iefimerida τονίζοντας ωστόσο ότι ο κορονοϊός κυκλοφορεί ακόμα. 

Ο καθηγητής του LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης για τις επαφές με διεθνείς οργανισμούς για τον covid-19 σημειώνει χαρακτηριστικά ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε ένα νέο lockdown ενώ ενώ μιλά και για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε νησιά.

Περιγράφει πού βρισκόμαστε με τα εμβόλια αλλά και τι ισχύει με τα παιδιά και τους ασυμπτωματικούς.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην Ξάνθη ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι οι εστίες δείχνουν μια χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και την τήρηση των αποστάσεων. «Και μας υπενθυμίζουν πως ο κορονοϊός κυκλοφορεί ακόμα. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή και εγρήγορση γιατί τα αυξανόμενα κρούσματα δείχνουν πως ο ιός δεν εξαφανίστηκε. Δεν γίνεται να τετραγωνίσουμε τον κύκλο: και να μην προσέχουμε και να μην έχουμε κρούσματα» σημείωσε. 

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι «στην καθημερινότητα των Ελλήνων, η σωστή αντιμετώπιση υπερτερεί της αδιαφορίας για την εφαρμογή των μέτρων.  Φάνηκε εξάλλου αυτό στην ως τώρα καταμέτρηση της διασποράς του ιού και στον αριθμό των συμπολιτών μας που χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Η ερμηνεία της χαλάρωσης δυστυχώς είναι πολυδιάστατη. Ο καλός καιρός, η άρση του lockdown μετά από τόσους μήνες, αλλά και η δυσπιστία κάποιων όσον αφορά την πραγματική διάσταση του προβλήματος, δίνουν μια εικόνα επιστροφής σε μια ανέμελη πραγματικότητα».


«Το να έρθουν νέα lockdown θα σημαίνει πως αναζωπυρώνεται σημαντικά η διασπορά. Πρέπει όμως πάση θυσία να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Τώρα όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων» πρόσθεσε.