Μίκης Θεοδωράκης: Σύμβολο και παράδειγμα μαζί

Μίκης Θεοδωράκης: Σύμβολο και παράδειγμα μαζί

Με τον ουρανό να στέλνει από ψηλά δάκρυα πικρά, με απέραντη σιωπή που διακοπτόταν μόνο από τα τραγούδια του και από παρατεταμένα χειροκροτήματα, η Ελλάδα ξεκίνησε τον αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη. Ενωμένοι οι Ελληνες, όπως εκείνος ονειρεύτηκε σε ολόκληρη τη ζωή του, από την πολιτική ηγεσία μέχρι το πλήθος που περίμενε έξω από τη Μητρόπολη, είπαν το στερνό «αντίο» σε εκείνον που βοήθησε να σηκωθούμε πολύ ψηλότερα.

«Σύμβολο και παράδειγμα μαζί» όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον από-χαιρετισμό της, ο Μίκης συνένωσε τη Ρωμιοσύνη, η οποία σηκώνει με πόνο αλλά και περηφάνεια τον «Επιτάφιό» του σήμερα και αύριο. «Μαχητικός χειμαρρώδης ακατάβλητος, διέρρηξε τα όρια της εθνικής μας μοναξιάς» είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του μεγάλου απόντα ο οποίος «σφράγισε ανεξάντλητα την Ελλάδα». Δεν έλειψε στο τέλος κάποιο «λύγισμα» στη φωνή, σημάδι μεγάλης συγκίνησης και δάκρυα που κρύφτηκαν από σεμνότητα.

Σε αποχαιρετάμε με τα τραγούδια σου, σεμνά μα όχι βουβά είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς» τόνισε. «Εσμιξες τους τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν «μια κατάφαση ότι ο κόσμος χρειάζεται και μπορεί να αλλάξει». «Βαθύς ποταμός ακόμα ανεξερεύνητος είναι το έργο σου. Σου το χρωστάμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το μεγάλο όνειρό σου: να φτάσουν στον λαό όλοι οι Θησαυροί της μουσικής» συνέχισε. «Είσαι φως επαναστατικό που πατεί χαρούμενο τον Αδη. Ένα φως που καίει, τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής. Θα τον σηκώσουμε τον ήλιο πάνω
απ’ την Ελλάδα. Θα τον σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον Κόσμο».

Ο Μίκης δεν ήταν παρών σε αυτό τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Τον έχει ήδη ανεβάσει η Δόξα στα Ουράνια. Όμως, ήταν σαν τα αρχαγγελικά «φτερά» του να αγκάλιαζαν προστατευτικά όλους, σαν να έστελναν παντού το μήνυμα πως θα είναι πάντα μαζί μας, στην καθημερινότητα και στους αγώνες, όπως μας είχε συνηθίσει με την παρουσία και την προσφορά του.

Παρόντες στο τελευταίο «χαίρε» στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Κ. Βελόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Σοφία Σακοράφα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο
Κ. Μπακογιάννης, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Θ. Παφίλης, ο Π. Γερουλάνος, η Μαριάννα Βαρδινογιαννη, ο Κώστας Λαλιώτης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Γιώργος και η Αννα Νταλάρα, ο Βασίλης Βασιλικός, η Αρια Σαγιονμάα, ο Ζιλφί Λιβανελί, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Λάκης Λαζόπουλος. Εκεί ήταν και η οικογένειά του, ο γιος του Γιώργος Θεοδωράκης, τα εγγόνια του, καθώς και αγαπημένοι συγγενείς και συνεργάτες. Στην τελετή χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Το πλήθος που άκουγε τη λειτουργία και τους λόγους από τα μεγάφωνα, στεκόταν υπομονετικά κάτω από τη βροχή περιμένοντας να βγει από τη Μητρόπολη το φέρετρο στο οποίο ακουμπά, και πάλι, η Ελλάδα. Περιμένοντας να «χαϊδέψουν» με το βλέμμα τον Μίκη τους και να φωνάξουν «Αθάνατος».

Η σορός του μεταφέρεται στον Πειραιά, όπου θα γίνουν εκδηλώσεις και από όπου, με πλοίο, θα μεταφερθεί στη Σούδα, ώστε να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Διαβάστε ακόμα:

Κ. Σακελλαροπούλου: Έλληνας και Οικουμενικός, Πατριώτης και Διεθνής, ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης: Στο λιμάνι της Σούδας φτάνει αύριο το πρωί η σορός του