Μιανμάρ: Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη την Μιανμάρ, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες διαδηλώσεων από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση με πραξικόπημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ και με αυτόπτες μάρτυρες.

Η αιματηρή καταστολή συμπίπτει με τη σημερινή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αρχηγός της χούντας και επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλενγκ δήλωσε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα δώσει αγώνα για την δημοκρατία.

Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα διενεργήσει εκλογές, αλλά δεν διευκρίνισε πότε.

Οι διαδηλωτές κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου βγήκαν στους δρόμους της Ρανγκούν, της Μάνταλεϊ και άλλων πόλεων, αψηφώντας την προειδοποίηση ότι μπορεί να δεχθούν πυρά «στο κεφάλι και την πλάτη» ενώ οι στρατηγοί της χώρας γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε διαδικτυακό φόρουμ ο δρ. Σάσα, εκπρόσωπος της CRPH, της οργάνωσης κατά της χούντας που δημιουργήθηκε από εκδιωχθέντες βουλευτές.

«Οι στρατηγοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων αφού σκότωσαν πάνω από 300 αθώους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος, δίνοντας μια εκτίμηση για τον απολογισμό των νεκρών από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις πριν από μερικές εβδομάδες.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών έξω από αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Ντάλα της Ρανγκούν νωρίς σήμερα το πρωί, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Myanmar Now. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα από πυρά σε διαδήλωση στην περιοχή Ινσέιν της πόλης, όπως δήλωσε κάτοικος στο Reuters. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Λάσιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τέσσερις σε μεμονωμένα περιστατικά στην περιοχή Μπάγκο, κοντά στη Ρανγκούν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Χόπιν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Αφού ηγήθηκε στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή εκλογών χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ο στρατός θέλει να ενώσει τα χέρια με όλο το έθνος για να προστατεύσει τη δημοκρατία», δήλωσε ο στρατηγός, σε σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αρχές θέλουν να προστατεύουν τον λαό και να αποκαταστήσουν την ειρήνη σε όλη τη χώρα.

«Βίαιες ενέργειες που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια προκειμένου να εγείρει κανείς αιτήματα είναι ανάρμοστες».

Οι τελευταίοι θάνατοι έρχονται να προστεθούν στους 328 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στην καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν το πραξικόπημα σε βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP). Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τα στοιχεία αυτά.

 Αξίζει δε να επισημανθεί ότι πυροβολισμοί ερίφθησαν σήμερα εναντίον του αμερικανικού πολιτιστικού κέντρου στην μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, την Γιανγκόν, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στην χούντα που επιβλήθηκε στην Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου και στις δυνάμεις ασφαλείας που έκτοτε έχουν σκοτώσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πυροβολισμοί ερίφθησαν στο Αμερικανικό Κέντρο στην Γιανγκόν στις 27 Μαρτίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ερευνούμε το περιστατικό", δήλωσε η εκπρόσωπος της πρεσβείας Αριάνι Μάνρινγκ. 

 Διαβάστε ακόμα:

Η κατάρρευση της οικονομίας σφίγγει το κλοιό για την χούντα της Μιανμάρ