Mετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Τσεχία

Mετάλλαξη Όμικρον: Πρώτο ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Τσεχία

Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

"Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση", είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ένας υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατα εντοπισθείσα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία.

"Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική", έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

 Παράλληλα, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε χθες «ανησυχητικό», λόγω των πολλαπλών μεταλλάξεών του και της υψηλής μολυσματικότητάς του. Η παραλλαγή αυτή πυροδότησε χθες ομοβροντία ανακοινώσεων κυβερνήσεων πως κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής και κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματαγορές παγκοσμίως.

 Διαβάστε ακόμα:

«Όμικρον»: Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται ότι ίσως διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια

Μόσιαλος: Η «Όμικρον» έχει διπλάσιες μεταλλάξεις από τη «Δέλτα»

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Μποτσουάνα: Υπάρχει επέκταση και σε άλλες περιοχές της Ν. Αφρικής

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον» - Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους

ECDC: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος η «Όμικρον» να εξαπλωθεί στην Ευρώπη

H Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την μετάλλαξη «Όμικρον»

Επανελέγχονται όλα τα θετικά PCR τεστ των τελευταίων 15 ημερών