Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ - Η  Ν. Υόρκη ωστόσο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ - Η Ν. Υόρκη ωστόσο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στις ΗΠΑ ακόμη, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) χθες Παρασκευή, ωστόσο η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.529, το οποίο ονόμασε Όμικρον, στέλεχος “ανησυχίας”. Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορονοϊού που χαρακτηρίζεται έτσι.

“Αναμένουμε το Όμικρον να εντοπιστεί γρήγορα, εφόσον εμφανιστεί στις ΗΠΑ”, επεσήμαναν τα CDC σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά της η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθριν Χόκαλ κήρυξε χθες την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα του στελέχους Όμικρον.

Συγκεκριμένα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού. Επιπροσθέτως το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.

“Εξακολουθούμε να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια για άνοδο των κρουσμάτων αυτό τον χειμώνα και, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έρχεται”, τόνισε η Χόκαλ.

Παράλληλα η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν κατά της covid-19 τονίζοντας ότι μόλις το 10% των ενηλίκων δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

“Το εμβόλιο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στη μάχη ενάντια σε αυτή την πανδημία και ενθαρρύνω όλους τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να κάνουν ενισχυτική δόση, αν έχουν εμβολιαστεί”, υπογράμμισε η Χόκαλ.

 Διαβάστε ακόμα:

«Όμικρον»: Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται ότι ίσως διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια

Μόσιαλος: Η «Όμικρον» έχει διπλάσιες μεταλλάξεις από τη «Δέλτα»

Παγκόσμια ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον» - Ποιες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους

ECDC: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος η «Όμικρον» να εξαπλωθεί στην Ευρώπη

H Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την μετάλλαξη «Όμικρον»

Επανελέγχονται όλα τα θετικά PCR τεστ των τελευταίων 15 ημερών