Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία για τους επισκέπτες από Βρετανία εν μέσω εορτών

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία για τους επισκέπτες από Βρετανία εν μέσω εορτών

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία αλλά και του πρώτου θανάτου ατόμου που νοσούσε από την εν λόγω παραλλαγή. Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα αναφέρουν ότι το 40% των κρουσμάτων της χώρας οφείλονται στην Όμικρον, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τους Βρετανούς επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα το διάστημα των γιορτών. Παράλληλα, αυξημένη ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ελλάδα, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν αναφορά πλέον για 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την επικράτεια.

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, 4700 είναι τα κρούσματα της Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία με τη μεγάλη διασπορά να αφορά το Λονδίνο, ενώ δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τους 10 νοσούντες με τη νέα παραλλαγή.

Ταυτόχρονα, ο πρώτος θάνατος από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον, στη Βρετανία, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως η ιδέα πως πρόκειται για μια ήπια εκδοχή του ιού πρέπει να επανεξεταστεί και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται με «πρωτοφανείς ρυθμούς» και ως εκ τούτου ο κόσμος πρέπει να κάνει ενισχυτική δόση του εμβολίου διότι αυτοί που έχουν κάνει τις δύο δόσεις είναι ευάλωτοι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Αν και ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται μάλλον για περίπου το 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν δράσει, μπορεί να κατακλυστεί το σύστημα υγείας.

«Αυτό που γνωρίζουμε για την Όμικρον είναι ότι (...) εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες», δήλωσε ο Τζάβιντ στο Sky News.

Μετά την πρώτη μελέτη βγαίνει και δεύτερη μελέτη από την Οξφόρδη που δείχνει ότι και το εμβόλιο Pfizer και το εμβόλιο ΑZ δεν προστατεύουν επαρκώς με δύο δόσεις από τον κίνδυνο βαριάς νοσήσεις και χρειάζεται οπωσδήποτε η τρίτη δόση για να μειωθεί δραστικά αυτός ο κίνδυνος

Ανησυχία για τους ταξιδιώτες

Ο Β. Κώτσης ανέφερε πως «η μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ μεγάλη επέκταση στη Βρετανία, ιδίως στο Λονδίνο. Θα πρέπει να είναι απαραίτητο από την κυβέρνηση για όσους ταξιδέψουν την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα να πραγματοποιούν PCR test, είτε είναι κάποιος εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος».

«Κυρίως θα επισκεφθούν τη χώρα μας Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό, αλλά και φοιτητές. Αυτοί θα έρθουν ούτως ή άλλως. Οπότε, πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις πτήσεις εξωτερικού» προειδοποίησε ο καθηγητής, με δηλώσεις του στο τοπικό σάιτ grtimes, σημειώνοντας πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έρθει και στη χώρα μας, αν ταξιδέψουν χωρίς PCR test».

Στη μάχη της Όμικρον η Βρετανία - Αυστηρότερα μέτρα προετοιμάζει η κυβέρνηση

Τα μέτρα του Σχεδίου Β της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, ενώ χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει αύριο για να εγκρίνει τα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η έντονη σύσταση για εξ αποστάσεως εργασία, η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και η χρήση υγειονομικών πιστοποιητικών σε ορισμένους χώρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με εξέγερση δεκάδων βουλευτών των Τόρις κατά των μέτρων.

Σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα του Τζόνσον προς εκείνους που έχουν την πρόθεση να καταψηφίσουν τα μέτρα, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Αντιμετωπίζουμε παλιρροϊκό κύμα της Ομικρον και αυτά τα μέτρα του Σχεδίου Β είναι σημαντικά για να μας δώσουν την ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε περισσότερες ενισχυτικές δόσεις και να αυξήσουμε την προστασία».