Μείωση της δημοτικότητας του Μπάιντεν μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Μείωση της δημοτικότητας του Μπάιντεν μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της επτάμηνης προεδρίας του, έπεσε το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που ώθησε χιλιάδες αμάχους και Αφγανούς στρατιωτικούς συμμάχους να προσπαθούν να διαφύγουν για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση αυτή, που διεξήχθη τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το 46% των ενηλίκων Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα, με το ποσοστό αυτό να είναι το χαμηλότερο που λαμβάνει στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις που γίνονται από τον Ιανουάριο που ανέλαβε καθήκοντα.

Το ποσοστό αυτό είναι κάτω και από το 53% που κατέγραψε την Παρασκευή παρόμοια δημοσκόπηση που είχαν πραγματοποιήσει τα Reuters/Ipsos.

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν μειώθηκε καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σβήνοντας δύο δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα που στοίχισε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στους φορολογούμενους και χιλιάδες ζωές Αμερικανών.

Ωστόσο, μια πλειοψηφία τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε ότι το χάος αυτό είναι σημάδι ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να φύγουν.

Ξεχωριστή δημοσκόπηση του Ipsos, η οποία επίσης διεξήχθη τη Δευτέρα, έδειξε ότι σε λιγότερους από τους μισούς Αμερικανούς άρεσε ο τρόπος που ο Μπάιντεν κατεύθυνε την αμερικανική στρατιωτική και διπλωματική προσπάθεια στο Αφγανιστάν φέτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα εξήρε τις αφγανικές δυνάμεις, λέγοντας ότι είναι «τόσο καλά εξοπλισμένες όσο οποιεσδήποτε στον κόσμο», έλαβε τα χειρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άλλους τρεις προέδρους που βρέθηκαν στο τιμόνι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πιο μακροχρόνιου πολέμου της χώρας.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους συνεχίζουν σήμερα να απομακρύνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν, δύο ημέρες μετά τη συρροή πλήθους Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Οι Αμερικανοί που ρωτήθηκαν εξέφρασαν εξάλλου ποικίλες απόψεις, οι οποίες μπορεί να εξελίσσονται καθώς οι Ταλιμπάν ολοκληρώνουν την ανάληψη του ελέγχου της χώρας.

Η δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε ότι το 75% των Αμερικανών υποστηρίζει την απόφαση να αποσταλούν επιπρόσθετα στρατεύματα για να διασφαλιστούν σημαντικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν έως ότου ολοκληρωθεί η αποχώρηση, και περίπου το ίδιο ποσοστό Αμερικανών υποστηρίζει επίσης την απομάκρυνση των Αφγανών που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα.

Αβεβαιότητα και αντικρουόμενες απόψεις για τον πόλεμο

Ωστόσο, οι Αμερικανοί δείχνουν μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τις απόψεις τους για τον πόλεμο αυτόν, με πλειοψηφίες να εκφράζουν κάπως αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο αμερικανικός στρατός.

Για παράδειγμα,η πλειοψηφία –το 68%– των Αμερικανών ηλικίας 18 ως 65 ετών που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση του Ipsos συμφωνεί ότι ο πόλεμος «θα τελείωνε άσχημα, ασχέτως με το πότε θα αποχωρούσαν οι ΗΠΑ», και το 61% είπε ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, μια μικρότερη πλειοψηφία –51%– συμφωνεί ότι «θα άξιζε τον κόπο οι ΗΠΑ να αφήσουν δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν για άλλον έναν χρόνο» και ποσοστό 50% δηλώνει ότι επιθυμεί να σταλούν πίσω δυνάμεις στη χώρα για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.

Σε πολλές περιπτώσεις Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δείχνουν να έχουν την ίδια οπτική για τον πόλεμο: 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς και 7 στους 10 Δημοκρατικούς συμφωνούν για παράδειγμα ότι η γρήγορη συνθηκολόγηση της αφγανικής κυβέρνησης «αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να βγουν από τη σύγκρουση».

Περισσότεροι εγκρίνουν τους χειρισμούς των Ομπάμα και Τραμπ

Παράλληλα περίπου το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο Μπάιντεν έκανε «καλή δουλειά» στο Αφγανιστάν. Συγκριτικά, το 51% εξήρε τον τρόπο που χειρίστηκαν τον πόλεμο οι πρώην πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα.

Το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν ήταν ωστόσο χαμηλότερο ακόμη και από αυτό του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος έδωσε την εντολή για την εισβολή και περιχαράκωσε την δαπανηρή και εν τέλει μάταιη προσπάθεια των ΗΠΑ για την προώθηση μιας νέας ηγεσίας στην χώρα.

Περίπου το 47% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπους έκανε καλή δουλειά στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί το πώς η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν θα επηρεάσει τον Μπάιντεν πολιτικά.

Το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos ότι θα ψήφιζε υπέρ ενός Δημοκρατικού στις εκλογές για το Κογκρέσο το ερχόμενο έτος, ενώ το 37% ότι θα υποστήριζε έναν Ρεπουμπλικανό.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκέντρωσε απαντήσεις από 947 ενήλικες Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων 403 Δημοκρατικών και 350 Ρεπουμπλικανών.

Η ξεχωριστή διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενήργησε το Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 443 Δημοκρατικών και 247 Ρεπουμπλικανών.