Με προβλήματα η πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης - Τι απαντά το υπ. Παιδείας

Με προβλήματα η πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης - Τι απαντά το υπ. Παιδείας

Σε τεχνικό πρόβλημα του παρόχου της πλατφόρμας μέσω της οποίας γίνονται διαδικτυακά τα μαθήματα σε πλειάδα ευρωπαϊκών χωρών, αποδίδεται η δυσλειτουργία του συστήματος και η αδυναμία των μαθητών να παρακολουθήσουν μαθήματα τηλεκπαίδευσης.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την στιγμή που «έπεσε» ο server της εταιρείας Cisco στο Λονδίνο προκαλώντας τεχνικά ζητήματα σε πάμπολες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. 

Στο θέμα αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη εξηγώντας ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας διευκρινίσεις για τα τεχνικά προβλήματα, αλλά και για τις σημερινές απουσίες στους μαθητές που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν

Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:  

«Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαίωσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Διάρκειας 40 λεπτών το μάθημα - Απουσίες σε όσους δεν συμμετέχουν

Με υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Ελλάδα.

Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Από σήμερα στα σχολεία θα πρέπει να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν υπολογιστή στο σπίτι τους για να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με υπουργική απόφαση 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η απουσία των μαθητών από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του.

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης. Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί από τον διευθυντή τους βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους.

Όσο για τους κηδεμόνες, που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.

Τέλος, όσον αφορά τα ΑΕΙ, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τηλε-εκπαίδευση και αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, πρακτική άσκηση, εξετάσεις με φυσική παρουσία και η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα απαγορεύονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις εντός των Πανεπιστημίων.