Με μηνύσεις επιχειρεί η ΔΟΕ να μπλοκάρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Με μηνύσεις επιχειρεί η ΔΟΕ να μπλοκάρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Να παγώσει την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων στην οποία έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί κοντά στα 13.000 σχολεία πανελλαδικά, επιχειρεί η Διδασκαλική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών καταθέτοντας μηνύσεις και καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας για παράνομες ενέργειες.

Παρά το ότι έχει αποτύχει η προ μηνός προσπάθειά τους να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία αποστέλλοντας στα σχολεία κείμενα «φασόν» για την αξιολόγηση, τα οποία ζητούσαν να συμπληρώσουν οι διευθυντές των μονάδων και να αποστείλουν στο υπουργείο Παιδείας, οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί επιμένουν να αναστείλουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης με νέα μηνυτήρια αναφορά.  

Σε αυτήν κατηγορούν το υπουργείο ότι επιχειρεί να τους συμπαρασύρει προκειμένου να εφαρμόσουν «με τον στρεβλό τρόπο που το ίδιο αντιλαμβάνεται την αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση των σχολικών μονάδων», παρότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών τους έχουν γυρίσει την πλάτη με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση να βρίσκεται σήμερα στο 75%.

Επί συνόλου 14.000 σχολείων σε όλη τη χώρα μόλις 450 μονάδες έχουν υιοθετήσει τη «φασόν» αξιολόγηση που προωθούν οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ. Σχεδόν 13.000 σχολεία έχουν καταθέσει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου πλήρεις εκθέσεις αξιολόγησης του εκπαιδευτικού τους έργου με εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε μονάδας και τις προϋποθέσεις του νόμου. 

Παρόλα αυτά οι συνδικαλιστές επιμένουν. Στις 4 Νοεμβρίου είχε προηγηθεί εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία, με την οποία καλούσαν την ηγεσία του υπουργείου «να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία αφενός παραβιάζει τον νόμο και αφετέρου επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων κατά τη διαμόρφωση και έκφραση της άποψής τους στο πλαίσιο της διαδικασίας των άρθρων 33 επ. ν. 4692/2020».

Επίσης, καλούσε τους εκπαιδευτικούς «να απέχουν από οποιαδήποτε προσβλητική εις βάρος της Δ.Ο.Ε. αναφορά, που θίγει το κύρος της οργάνωσης και συκοφαντεί αυτήν στα μέλη της αλλά και στην ελληνική κοινωνία».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου, οι σύλλογοι διδασκόντων μόλις 250 σχολείων κατέθεσαν στην πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το υπόδειγμα της ΔΟΕ. Δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό, αποδεικνύοντας στην πως η «φασόν» αξιολόγηση έμεινε μετεξεταστέα.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς η «φασόν» αξιολόγηση έμεινε... μετεξεταστέα