Με αυτά τα κρίσιμα δεδομένα θα αποφασίσει η Επιτροπή για το click away

Με αυτά τα κρίσιμα δεδομένα θα αποφασίσει η Επιτροπή για το click away

Πολυπαραγοντικό είναι το άνοιγμα της αγοράς μέσω click away, ενόσω θα έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι η κινητικότητα που προκαλείται σε γονείς και παππούδες για τη μετακίνηση των παιδιών στο σχολείο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη μετάδοση του ιού. 

Όμως η πιθανότητα μετάδοσης πολλαπλασιάζεται πολύ, αν προστεθεί και η λειτουργία της αγοράς, αφού η συνοδεία των παιδιών στο σχολείο μπορεί να συνδυαστεί με ψώνια ή με απασχόληση των γονέων στα εμπορικά καταστήματα γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους πυροδότησης νέων εξάρσεων της πανδημίας.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει να εισηγηθεί το άνοιγμα ή όχι της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψιν της μια σειρά αντικρουόμενες παραμέτρους οι οποίες πρέπει να σταθμιστούν για να υπάρξει η τελική απόφαση. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή, αφού έχουν παρεμβληθεί πολλές μέρες αργιών με χαμηλό αριθμό τεστ. Για να δημιουργηθεί η πραγματική εικόνα της πανδημίας στη χώρα, οι ειδικοί αναμένεται να επαναλάβουν τις συνεδριάσεις τους και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Τα δεδομένα

Ιικό φορτίο: Στα αρνητικά δεδομένα συμπεριλαμβάνεται η πρόσφατη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, η οποία ήδη αποτυπώνει το αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα, ενώ η ανοδική πορεία του ιικού φορτίου συντηρείται και ενισχύεται και από την αύξηση της κινητικότητας την Πρωτοχρονιά. Δεν έχει ακόμη φανεί, δε, η επίπτωση από τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε στις εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων.

Σχολεία ανοικτά: Την ίδια στιγμή, τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές στην πανδημία, συμμετέχοντας με ένα ποσοστό της τάξης του 10-13% στην αύξηση της συχνότητάς της, όταν κατά τη λειτουργία τους εφαρμόζονται ταυτόχρονα άλλα περιοριστικά μέτρα. Όμως για κάθε πρόσθετη δραστηριότητα που επιτρέπεται - αίροντας τα σχετικά περιοριστικά μέτρα - τότε το αποτέλεσμα δεν είναι αθροιστικό, αλλά λειτουργεί ενισχυτικά προς την εξάπλωση της πανδημίας. Αντίθετα όμως, το άνοιγμα των σχολείων λειτουργεί εξαιρετικά θετικά, ιδίως για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά που διατηρούν την κοινωνικότητά τους και ταυτόχρονα τηρούν ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα που συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

Ποσοστό θετικότητας: Στην ατζέντα των ειδικών θα μπουν και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ποσοστό θετικότητας της τάξης του 2,95%, όμως σε μικρό αριθμό τεστ (περίπου 8.000-9.000 ημερησίως έναντι 32.000 - 33.000 ημερησίως), οπότε αναμένεται τις επόμενες ημέρες η παρακολούθηση της πορείας των νέων κρουσμάτων.

Πληρότητα ΕΣΥ:  Η πληρότητα των ΜΕΘ βρίσκεται στο 59% στην επικράτεια με την Αττική να φτάνει το 63% και την Θεσσαλονίκη το 77% - έχοντας μειωθεί σημαντικά. Αντίστοιχα και οι νοσηλευόμενοι συνολικά, έχουν πέσει κάτω από τους 1.400, έναντι της προηγούμενης κορύφωσης που είχαν αγγίξει τους 3.500 ασθενείς.

Οι προβλέψεις: Από αύριο αναμένεται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων, με τη διενέργεια ικανού αριθμού διαγνωστικών τεστ, στο επίπεδο των δυνατοτήτων των εργαστηρίων. Η ανοδική πορεία όμως, αναμένεται να περιοριστεί από τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα που ίσχυσαν την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα και να υπάρξει μια νέα σταθεροποίηση. 

Λαμβάνοντας τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει κίνδυνος να φτάσει το σύστημα υγείας στα όριά του περί τα τέλη Φεβρουαρίου και όχι νωρίτερα. Αυτό θα σημάνει νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα περί τα μέσα Μαρτίου και όχι αργότερα.