Μαζικό πρόγραμμα δωρεάν rapid tests - Πότε ξεκινά, πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Μαζικό πρόγραμμα δωρεάν rapid tests - Πότε ξεκινά, πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα, ανακοίνωσε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην πλατφόρμα testing.gov.gr, που θα ενεργοποιηθεί από τη Δευτέρα, θα υποβάλλονται οι δηλώσεις συμμετοχής των πολιτών για δωρεάν έλεγχο covid-19 σε όλη την επικράτεια με στόχο να περιοριστούν οι συρροές κρουσμάτων.

Πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού» εξήγησε ο καθηγητής.

«Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ' αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαγιορκίνης ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών, αλλά και τους προληπτικούς ελέγχους «για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες».

«Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρεάν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη νέα πλατφόρμα που θα ξεκινήσει την λειτουργία της τη Δευτέρα το βράδυ.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα τεστ από τις 21 Δεκεμβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου, όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα ειδοποιούνται για την ώρα και τον τόπο προσέλευσής τους προκειμένου να μεταβαίνουν στα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχου από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα όπου θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ. βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση testing.gov.gr. 

Εν συνεχεία θα αποστέλλεται μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης στον τηλέφωνο που έχει δώσει ο πολίτης και όταν θα γίνεται η επαλήθευση θα στέλνεται νέο μήνυμα για το χρόνο και την τοποθεσία διεξαγωγής του rapid tests.

Η επιλογή θα είναι τυχαία μέσω αλγόριθμου, χωρίς κάποιο κριτήριο και προβλέπεται η πρώτη ομάδα των 12.000 πολιτών να προσέλθει σε ένα εκ των κέντρο για τεστ κορονοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τα 368 σημεία ελέγχου, τα 260 σημεία εξέτασης θα είναι σε Κέντρα Υγείας. Άλλα 98 σημεία εξέτασης θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και άλλα 18 σημεία θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.

«Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας» διευκρίνισε ο καθηγητής.  

pdf

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού με εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς καθώς και χώρους νοσηλείας. Αυτό τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις «συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests). Οι σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας, έτσι και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας».

Αναφερόμενος στους σταθμούς, τόνισε ότι είναι «στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν, ήδη, στελεχωθεί με ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η Πολιτική Προστασία έχει διαθέσει τον απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, δηλαδή, «κιτ των rapid tests, tablets καθώς και μέσα προστασίας του προσωπικού».

Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους σταθμούς για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία».