7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Σε αυξητική τροχιά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Σε αυξητική τροχιά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Προετοιμαζόμαστε για ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα, καθώς στην εποχή μετά την πανδημία αναμένεται περαιτέρω αύξηση των φορτίων, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Όπως σημείωσε, τα φορτία βρίσκονται σε αυξητική τροχιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη μέρα του Ιουλίου, οπότε σημειώθηκε αιχμιακό φορτίο 10,1 GW, κάτι το οποίο είχε να συμβεί χρόνια.

«Την ημέρα εκείνη, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 30% της ζήτησης, εκ των οποίων το 22% αφορούσε φωτοβολταϊκή και το 8% αιολική ισχύ. Με την πτώση της ανανεώσιμης παραγωγής μετά τη δύση του ηλίου, 1,5 GW της ζήτησης καλύφθηκαν από τις διεθνείς διασυνδέσεις, το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία τους» επισήμανε και πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη να προτεραιοποιηθουν τα έργα διεθνών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, προς κάθε πλευρά των συνόρων».

Ο επικεφαλής της ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που προβάλλουν στην εποχή της απολιγνιτοποίησης είναι μεγάλες, την ίδια στιγμή υπαρκτές είναι και οι προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε ένα χρόνο δημιουργήθηκε ανάγκη για αναθεώρηση του ΕΣΕΚ σε πιο φιλόδοξη βάση.

«Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή μετάβαση είναι διπλός. Έγκειται αφενός στην εύρυθμη λειτουργία και αφετέρου στην ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς προκειμένου να καταστεί εφικτή η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ», σημείωσε.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο Διαχειριστής συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα έργα νησιωτικών διασυνδέσεων που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς. Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου είναι εδώ και λίγες ημέρες γεγονός και η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Οι ανάδοχοι για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα ανακηρυχθούν τις επόμενες ημέρες ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τρία ακόμη νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων: Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο, πρόσθεσε.

Και κατέληξε ότι στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε, η συνεργασία όλων των φορέων για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ενεργειακού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική.