8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Μακρόν: Αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να λήξουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Μακρόν: Αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να λήξουν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Αίτημα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Εμάνουελ Μακρόν, και ενώ νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Β.Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν ζήτησε από τον ρώσο πρόεδρο να μην ασκήσει βέτο η Ρωσία (σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ρωσικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), σε μια προσπάθεια να ανοίξει ξανά ένα παράθυρο διπλωματίας. Το αίτημα Μακρόν θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε το βράδυ στις 10 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα, κατά την συνομιλία Πούτιν -Μακρόν, ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τους όρους του για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε "την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του" ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση.

Οσο για τον Εμ. Μακρόν ζήτησε από την πλευρά του την άμεση κατάπαυση του πυρός, μαζί με τη διακοπή των πληγμάτων εναντίον των αμάχων, καθώς επίσης να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.