Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια - Όλες οι εξελίξεις

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια - Όλες οι εξελίξεις

Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στα χωριά την Σκεπαστή και την Κεράμεια της Βόρειας Εύβοιας που ενώ είχε ζητηθεί η εκκένωσή τους κάποιοι κάτοικοι παρέμειναν.

Οι φωτιές κύκλωσαν τα χωριά, οι πυροσβέστες αψηφώντας τους καπνούς και τις φλόγες μπήκαν μέσα στα χωριά για να σώσουν τους ανθρώπους και προς στιγμήν εγκλωβίστηκαν και οι ίδιοι. Αργότερα κατόρθωσαν να βρουν το δρόμο της εξόδου οδηγώντας τους ανθρώπους με ασφάλεια εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της πυροσβεστικής στο σημείο επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Συνολικά 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από παραλία της Αγίας Άννας Ευβοίας και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά σκάφη στο Μαντούδι Ευβοίας.

Οι αναζωπυρώσεις και τα επικίνδυνα μέτωπα φωτιάς που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου από τις Κεχριές μέχρι την Αγία Άννα έχουν κάνει το δρόμο αδιάβατο και η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Ακόμη και τα πυροσβεστικά αυτή τη στιγμή κινούνται προς Αγ. Άννα μόνο δια μέσω της Στροφυλιάς.

Για «ολοσχερή καταστροφή» έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαντουδίου, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Καίγονται αυτή την ώρα εκατοντάδες σπίτια. Περνάει η φωτιά μέσα από την παραλία Αχλαδίου, στα χωριά μας. Βρίσκομαι τώρα στο χωριό του Κοτσικιά όπου με γεννήτρια προσπαθούμε να δώσουμε ρεύμα γιατί έχει κοπεί. Για να έχουν νερό οι άνθρωποι. Η κατάσταση είναι τραγική. Εκτός ελέγχου. Παρακαλώ όσους ακούν να δώσουν έμφαση στην ανθρ΄πινη ζωή. Η φωτιά έχει φτάσει στη παραλία της Αγίας Άννας, στη παραλία Αχλαδίου και κινείται προς παραλία Κοτσικιά και παραλία Βασιλικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους ανθρώπους που έμειναν στην ακτή στην Αγία Άννα επισήμανε πως «πρόκειται για επαγγελματίες στο τουρισμό, προσπάθησαν να σώσουν τις περιουσίες τους έμειναν μέχρι τελευταία στιγμή, όμως λόγω της φωτιάς αναγκάστηκαν να πάνε στην ακτή. Χρησιμοποιήθηκαν σκάφη ιδιωτών και λιμενικού για να απομακρυνθούν. Έμειναν κατά μήκος της ακτής δεν κινδυνεύουν και επέλεξαν να μείνουν εκεί για να σώσουν τις περιουσίες τους. Έφυγε ένα σκάφος με παιδιά και είναι ασφαλείς». 

Όπως είπε η φωτιά πέρασε μέσα από τη Κεράμεια το ίδιο και στη Παλιόβρυση, στην Αγία Άννα περιμετρικά του οικισμού, στο νεκροταφείο της Αγίας Άννας αλλά τώρα η μεγάλη καταστροφή είναι στις παραλίες».  

«Δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική ούτε τα μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως να πέσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις να σώσουμε ότι σώζεται».

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Ο κ Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα. Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα. Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Νωρίτερα, μία ακόμα προσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Κουρκουλοί -για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες-δίνουν από το απόγευμα  οι πυροσβέστες στη Βόρειο Εύβοια. Ήδη ανασυγκροτήθηκαν οι δυνάμεις, ενισχύθηκαν στο σημείο εκείνο και έχουν σχηματίσει μία ζώνη άμυνας καθώς η φωτιά δεν απέχει ούτε 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Στην Αγία Άννα και τα υπόλοιπα χωριά οι κάτοικοι πήραν το μήνυμα που τους πληροφορούσε ότι πρέπει να εκκενώσουν τα χωριά τους. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν ποια θα είναι η πορεία του ανέμου ενώ η φωτιά βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το χωριό τους.

Οι παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να αποχωρούν και ορισμένοι από αυτούς αποχωρούν ακόμη και από την θάλασσα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της φωτιάς για να πάρουν τις αποφάσεις τους καθώς η απόσταση της παραλιακής ζώνης από το μέτωπό της φωτιάς είναι περίπου στα 4 χιλιόμετρα.

Η εκκένωση και μεταφορά

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

«Για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού, εκμισθώνει:

- Λεωφορεία, τα οποία ήδη μεταβαίνουν στις περιοχές.

- Ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.

Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά- Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δίνει στη δημοσιότητα και του τρόπους επικοινωνίας σημειώνοντας: «Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση αυτών των χώρων να επικοινωνήσουν στα τηλ.: 2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη, 2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας, 6985734029 Μαριάννα Λιάσκου, 6947255261 Νίκος Κριτσίλης»

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, ενεργοποιούμε μεταφορικά μέσα για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση του πληθυσμού» σημειώνει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός σε δήλωση του.

Ο ίδιος απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής και όλων των Σωμάτων Ασφαλείας». Σημειώνεται πως μεταξύ των κατοίκων ιδιαίτερα στις περιοχές που ζητείται η εκκένωση τους υπάρχει αναστάτωση και σημειώνονται αντιδράσεις καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους ή ακόμη και από τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις δημιουργώντας όμως με αυτό τον τρόπο σύνθετα προβλήματα.

Οι μαζικές εκκενώσεις οικισμών

Στο μεταξύ, νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη Ευβοίας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στα ανατολικά μέτωπα στη βόρεια Εύβοια.  Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην σε Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία, Αγκάλη Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Συνεχίζει απειλητικά η φωτιά προς τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Αννης

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Οι πολίτες ενημερώθηκαν μέσω του μηνύματος 112 να εκκενώσουν τις Κεχριές και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Περιπολικά της αστυνομίας στις Κεχριές
 

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Πρόκειται για το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς. Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.


Τα ξημερώματα της Πέμπτης είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Τρία τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία

Δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο μέτωπο βρίσκεται, επίσης σε εξέλιξη, στο δήμο Πύργου, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο δήμο Πύργου, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κολίρι, όπου εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν και να μην κινηθεί προς την γειτονική περιοχή, Βαρβάσαινα. 

Δύσκολη η κατάσταση και στη Μεσσηνία

«Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος αφού, όπως είπε, «αργά το απόγευμα, εκδηλώθηκαν δύο νέες φωτιές, στις περιοχές Μουζάκι και Άνθεια».

Σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Μέλπεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «τις μεσημβρινές ώρες, το πύρινο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά και έφθασε στην κοινότητα Καρνάσι».

Όπως προσέθεσε, «η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα, προκαλώντας ζημιές, αλλά ήταν καταλυτική η επέμβαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις, αφού εφοδιαζόταν πολύ γρήγορα με νερό».

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Εκκενώνονται τρία χωριά και το κάμπινγκ στο Μαυροβούνι

Εντολή εκκένωσης των χωριών Βαθύ, Σκουτάρι και Μαυροβούνι δόθηκε από τις Αρχές στην Ανατολική Μάνη, λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκκενώνεται και ένα κάμπινγκ στο Μαυροβούνι, στο οποίο διέμεναν τουλάχιστον 500 άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση τεσσάρων χωριών (Καστανιά, Σελεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά).

Πάνω από 8 χιλιόμετρα το μέτωπο στη Φωκίδα 

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπό της φωτιάς στην Φωκίδα, αφού πλέον επεκτάθηκε και στην περιοχή του Τολοφώνα.

 Ήδη πριν λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο Τολοφώνας με μηνύματα που πήραν στα κινητά τους από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας. Αυτή τη στιγμή τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία προσπαθούν να ενημερώσουν τους κατοίκους και να τους απομακρύνουν.

Προηγούμενα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις καθώς η φωτιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.

«Βασικό μας μέλημα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους για αυτό προχωράμε και σε ασφαλείς εκκενώσεις των χωριών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος και όπως συμπληρώνει «οι ισχυροί άνεμοι της περιοχής οδηγούν τη φωτιά προς την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η νύχτα θα είναι μακριά απόψε».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς έχει γίνει ορατό από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακού στην περιοχή της Ακράτας.