Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο - Δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο - Δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο, στο χωριό Κερί με την πυρκαγιά να καίει από τις 11 το πρωί της Κυριακής το πευκοδάσος της περιοχής. 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα ενώ ενισχύονται στην περιοχή και οι επίγειες δυνάμεις. 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε εξέλιξη ακόμα στο τρίγωνο μεταξύ των χωριών Λιθακιά, Αγαλά και Κερί, αλλά δεν έχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πολλές διάσπαρτες εστίες, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά μέχρι το απόγευμα, καθώς εκείνη την ώρα η ΕΜΥ προβλέπει μικρή ενίσχυση των ανέμων.

Η φωτιά ωστόσο ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί αν και παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση της πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 ομάδες ΜΕΤΠΕ, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή επίσης παρέχουν 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του ΟΤΑ. 

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, χθες κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα. Επίσης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης κάηκε ακόμα μια κατοικία στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική ήδη μεταφέρθηκαν περίπου 120 άτομα που διέμεναν στο ξενοδοχείο, σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Καλαμακίου. Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο και προσπαθεί να προστατεύσει την μονάδα και όποιες άλλες περιουσίες κινδυνεύσουν, καθώς το αρχικό μέτωπο διασπάστηκε και ένα πύρινο μέτωπο απειλεί και το χωριό Κερί.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό onetv ανέφερε ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, και καίει σε τέσσερα μέτωπα, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, απάντησε πως στην Ζάκυνθο το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό.

 

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 11:00 το πρωί όμως στην συνέχεια οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν εξάπλωση σε δασική ζώνη προς τα νότια και νοτιοδυτικά, καθιστώντας τις φλόγες ανεξέλεγκτες.

 

  

 

Φωτογραφίες: imerazante.gr