Μαδρίτη: Νίκη της Δεξιάς, κατάρρευση Σοσιαλιστών, απόσυρση Ιγκλέσιας

Μαδρίτη: Νίκη της Δεξιάς, κατάρρευση Σοσιαλιστών, απόσυρση Ιγκλέσιας

Ο επικεφαλής των Podemos και εταίρος της ισπανικής κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική μετά την ήττα στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (...) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ως σήμερα ηγέτης  των αριστερών λαϊκιστών Podemos συνεχιστές του κινήματος των «Αγανακτισμένων».

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής, ώστε να μην σταθώ εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox. Για την ισπανική Δεξιά, η νίκη στην Μαδρίτη χάρη στην ανερχόμενη προσωπικότητά της Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, αποτελεί σκαλοπάτι για την ανάκτηση της εξουσίας σε εθνικό επίπεδο από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η Αγιούσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εδρών για να κυβερνήσει την περιοχή χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου κόμματος, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα με το 74% των ψήφων καταμετρημένο, και την εμφανίζουν να λαμβάνει 64 έδρες, από 30 που κέρδισε το 2019.

Με καταμετρημένο το 99.9% των ψήφων το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 65 έδρες, το Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και οι σοσιαλιστές του PSOE-S&D. Τέλος, το VOX συγκέντρωσε 13 έδρες και οι Podemos 10. Το PP ελέγχει την περιφέρεια της πρωτεύουσας τα τελευταία 26 χρόνια και η πειστική εκλογική νίκη ενδέχεται να του δώσει ώθηση σε εθνικό επίπεδο. Στο εθνικό κοινοβούλιο, το PP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Σημειώνεται ότι οι Podemos συγκυβερνούσαν με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ μετά τις εκλογές του 2019.

Η πορεία του Ιγκλέσιας στην ισπανική πολιτική σκηνή σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων από την αποκάλυψη για την αγορά μιας εντυπωσιακής βίλας  540.000 ευρώ στο πιο ακριβό προάστιο της Μαδρίτης, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έθεσε εν αμφιβόλω το αφήγημα του «αριστερού πλεονεκτήματος».

Επίσης μια ακόμα σκιά για τον Ιγκλέσιας είναι οι σχέσεις του και οι κατηγορίες για οικονομικές συναλλαγές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ειδικότερα με το καθεστώς των Τσάβες-Μαδούρο.