Μ. Τσαβούσογλου: O Δένδιας με στενοχώρησε - Δεν ήταν ειλικρινής

Μ. Τσαβούσογλου: O Δένδιας με στενοχώρησε - Δεν ήταν ειλικρινής

Λεπτομέρειες για την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια πριν λίγες ημέρες στην Άγκυρα έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι ο έλληνας ομόλογός του τον στενοχώρησε με τη στάση του και δεν ήταν ειλικρινής. 

Ωστόσο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Habertürk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά ειλικρινή ατμόσφαιρα. 

«Το να είμαστε ειλικρινείς, δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε τις απόψεις μας. Μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συμφωνούσαμε πάντα σε ένα ζήτημα και συμφωνούμε ξανά. Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα άλυτα προβλήματα με μία ή μερικές συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να επικεντρωθούμε στην επίλυση των δύσκολων ζητημάτων με σταδιακά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Εθνος. 

Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε πιο θετική ατμόσφαιρα από ό,τι ανέμεναν. 

Όσον αφορά στη συνέντευξη Τύπου, η ελληνική πλευρά μας είπε ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν την ίδια προσέγγιση κι από εμάς. Τους είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλοκατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης ήταν πολύ εποικοδομητικές.

Τέλος, αναφερόμενος στον Νίκο Δένδια είπε ότι δεν ήταν ειλικρινής χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα, το θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα. Πρόσφατα έριξαν στη θάλασσα 7 Αφρικανούς με πλαστικές χειροπέδες, 3 εκ των οποίων πέθαναν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι προσωπικός μου φίλος. Και συνεργάτης μου επίσης. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά. Αυτό είναι που με λύπησε είπε ο κ. Τσαβούσογλου,