Μ. Σεντένο: Μη ρεαλιστικοί πια οι δημοσιονομικοί στόχοι στην Ευρωζώνη

Μ. Σεντένο: Μη ρεαλιστικοί πια οι δημοσιονομικοί στόχοι στην Ευρωζώνη

Στο θέμα των δημοσιονομικών κανόνων και στόχων αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ο οποίος προειδοποίησε η Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια νέα ύφεση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times ο Σεντένο ο οποίος πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι: «Αυτό που είναι σημαντικό στο δημοσιονομικό μέτωπο για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τη διαδικασία επιστροφής στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων με τρόπο που να αποφευχθεί η ύφεση».

Με αφορμή την απόφαση των Βρυξελλών να αναστείλουν την εφαρμογή του «συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» στην έναρξη της κρίσης, ο Σεντένο τόνισε «Αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Και αυτό θα απαιτήσει ισχυρή επενδυτική ώθηση». 

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας πρόσθεσε «Η τυφλή εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσε να αποδειχθεί μη ρεαλιστική υπό τέτοιες συνθήκες, βλάπτοντας την αξιοπιστία του πλαισίου».

AP Photo/Francisco Seco