7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Μ. Ρέντσι: Ο Ντράγκι θα σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα

Μ. Ρέντσι: Ο Ντράγκι θα σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι του οποίου οι πολιτικοί ελιγμοί συνέβαλαν στην πτώση της τελευταίας κυβέρνησης της χώρας, είναι πεπεισμένος ότι ο Μάριο Ντραγκι μπορεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ρέντσι, επικεφαλής του μικρού κόμματος Viva Italia είπε στο Bloomberg ότι ο πρώην κυβερνήτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι "ο σωστός άνθρωπος στο σωστό μέρος" για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονoϊού και της σοβαρής ύφεσης της χώρας.

«Ο Μάριο Ντραγκι είναι ο καλύτερος άνθρωπος για να είναι πρωθυπουργός, έσωσε την Ευρώπη, θα σώσει την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέντσι ο οποίος διέλυσε τον συνασπισμό με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε στις 13 Ιανουαρίου. «Ο Ντράγκι πιθανότατα θα έχει ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέχεια εβδομάδα και θα είναι σε θέση να γράψει ένα σχέδιο αποκατάστασης», δήλωσε.

Ο Ντράγκι ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει έναν πρώτο γύρο συνομιλιών με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας σήμερα το απόγευμα, στερείται προς το παρόν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τα κόμματα να λένε ότι θέλουν πρώτα να ακούσουν το πρόγραμμά του. 

Εκτός από το κόμμα του Ρέντσι, ο Ντράγκι μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης στην πρώην συμμαχία του Κόντε, και των άλλων φιλοευρωπαϊκών ομάδων.

Επιπρόσθετα, πιθανότατα και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι να στηρίξει τον Ντράγκι, ενώ ο αρχηγός της Lega, Ματέο Σαλβινι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, ο Βίτο Κρίμι, εκ των ηγετών του Κινήματος Πέντε Αστέρων - του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου - απέκλεισε την υποστήριξη του Ντράγκι, ωστόσο αρκετοί νομοθέτες πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

AP Photo/Alessandra Tarantino