Μ. Γκάγκα: Πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία

Μ. Γκάγκα: Πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία

«Τα πάντα επανεξετάζονται με τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Αναφορικά με το άνοιγμα διαφόρων δραστηριοτήτων, η κ. Γκάγκα εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, χωρίς να κλείσει το εμπόριο: «Μπορούμε να έχουμε και τα δύο αν τηρούμε τα μέτρα. Τα κρούσματα στην Αττική ήταν αρκετά. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα.»

Κατά την εκτίμησή της, η κινητικότητα και το πόσο απροστάτευτοι μένουμε ευθύνονται για τα κρούσματα, όχι το λιανεμπόριο ή τα σχολεία.

Αναφορικά με τα εμβόλια και τα προβλήματα με τις παραλαβές των δόσεων, η κ. Γκάγκα υπογράμμισε ότι «όσες δόσεις εμβολίου και να λάβουμε πάλι θα πρέπει να προσέχουμε, γιατί ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι «το εμβόλιο δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Όλες οι μεταλλάξεις ανταποκρίνονται στο εμβόλιο. Υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση». Πρόσθεσε δε ότι τα ενεργά κρούσματα ελέγχονται για να διαπιστωθεί ποια ανήκουν στη μετάλλαξη, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν είναι διαφορετικά από τα γνωστά. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν και οι ειδικές ομάδες εργαζομένων.

Η Γκάκα μίλησε επίσης για τις μάσκες και την καταλληλότητα διαφόρων τύπων.

«Η Ν95 είναι μια μάσκα που τη χρησιμοποιείς σε κλειστό χώρο με πολύ υψηλό ιικό φορτίο», εξήγησε, ωστόσο και η απλή μάσκα, αν κρατάμε και τις αποστάσεις, μας προστατεύει. «Τη N95 τη φοράμε μόνο μέσα στους θαλάμους. Λειτουργούμε καθημερινά με τις απλές χειρουργικές μάσκες, στα νοσοκομεία», υπογράμμισε.