7ος χρόνος, ημέρα 2103η
Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021

Μ. Δερμιτζάκης: Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα

Μ. Δερμιτζάκης: Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο», τόνισε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι, μια ημέρα μετά το διπλό αρνητικό ρεκόρ με 4.340 κρούσματα και 741 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

«Αν συνεχίσουμε έτσι μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης, προτείνοντας άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε άμεσα άνοιγμα λιανεμπορίου με ραντεβού, εστίασης, καθώς και άνοιγμα σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών. 

«Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε την μετάδοση γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», επισήμανε.

«Αν μείνουμε έτσι θα πάνε 5.000-5.500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση όποτε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Το έξω θέλουμε δεν θέλουμε θα κάνει τεράστια διαφορά και ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να δούμε στην αρχή, στην συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα», σχολίασε.

Όσον αφορά την αντιπαράθεση που είχε σχετικά με την άρση του lockdown στα social media με τον ερευνητή και καθηγητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, σημείωσε πως «και οι δύο έχουμε συναισθηματική φόρτιση και πάνω σε αυτή μπορεί να πούμε κάτι παραπάνω καμιά φορά».