Μ. Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Μ. Βρετανία: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι φιλοξενούμενοι και οι υπάλληλοι σε γηροκομεία και κέντρα φροντίδας θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTEech κατά του κορονοϊού, με τη Μ. Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το εγκρίνει, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα, ξεκινώντας από την κατηγορία 80 και άνω, καθώς και του υγειονομικού προσωπικού.

Η μικτή επιτροπή εμβολιασμών και ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των προτεραιοτήτων, μετά την έγκριση χρήσης του εμβολίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της χώρας.

«Θα ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες εντός της ημέρας και πάντα σε συνεργασία με την MHRA που είναι η αρμόδια για τις κλινικές πτυχές της όλης διαδικασίας», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Αναφορικά με την προτεραιοποίηση εξήγησε ότι αυτή θα γίνεται βάσει των κλινικών αναγκών, ώστε να δοθεί υποστήριξη σε άτομα που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη λοίμωξη COVID-19.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες κατά την τηλεοπτική ενημέρωση από την Downing Street στις 5 μ.μ. (ώρα Αγγλίας)

Το NHS και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν με κινητές μονάδες του εμβολιασμούς εντός του Δεκεμβρίου. 

Η λίστα προτεραιότητας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊου το οποίο εγκρίθηκε σήμερα στη Βρετανία σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή έχει ως εξής:

1. Φιλοξενούμενοι και οι συνοδοί τους σε χώρους φροντίδας 

2. Ηλικίες άνω των 80 ετών και υγειονομικό προσωπικό

3. Ηλικίες άνω των 75 ετών.

4. Ηλικίες άνω των 70 ετών.

5. Ηλικίες άνω των 65 ετών.

6. Ηλικίες  από 16 έως 64 ετών με υποκείμενες καταστάσεις υγείας που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας

7. Ηλικίες 60 ετών και άνω

8. Ηλικίες 55 ετών και άνω

9. Ηλικίες 50 ετών και άνω

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι πολίτες θα καλούνται να εμβολιαστούν βάσει επιστολής που θα λαμβάνουν.

Στη συνεχεία θα προσέρχονται είτε στον οικογενειακό γιατρό τους, είτε σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή άλλη δομή υγείας, καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα για την COVID-19 που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.

Βρετανία: Η πρώτη χώρα που έδωσε το «πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech 

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα το «πράσινο φως» για χρήση στη Βρετανία. «Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση. Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. 

«Η βοήθεια είναι καθοδόν. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο για τους εμβολιασμούς από την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ.

 Η Βρετανία έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έδειξε 95% αποτελεσματικότητα στις δοκιμές. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, οι εμβολιασμοί αναμένονται ακόμα και την προσεχή Δευτέρα, καθώς οι επικεφαλής έχουν απευθύνει κάλεσμα για εθελοντές νοσηλευτές που θα μπορούσαν να αρχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο.

Η Telegraph αναφέρει πως η διοίκηση του NHS έχει επισήμως ζητήσει τη συνδρομή στρατιωτών από το Υπουργείο Άμυνας και το εμπλεκόμενο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έχει λάβει εντολή να μεταμορφώσει περίπου δέκα εγκαταστάσεις ανά τη χώρα σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί στον εκθεσιακό χώρο ExCel στο ανατολικό Λονδίνο, το ιπποδρόμιο στο Έπσομ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρίστολ Σίτυ στην ομώνυμη πόλη της δυτικής Αγγλίας.

Αναφερόμενη στον κυβερνητικό σχεδιασμό η εφημερίδα γράφει πως κάθε μεγάλη πόλη θα έχει ένα κέντρο μαζικού εμβολιασμού, ενώ θα οριστούν ακόμα χίλιες μικρότερες εγκαταστάσεις για τη χορήγηση των εμβολίων. 

“Η σημερινή έκτακτη έγκριση στη Βρετανία σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στη μάχη εναντίον της Covid-19. Αυτή η έγκριση ήταν ένας στόχος για τον οποίο δουλεύαμε από τη στιγμή που είπαμε ότι η επιστήμη θα νικήσει, και συγχαίρουμε τον MHRA για την ικανότητα του να διεξάγει μια προσεκτική εκτίμηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου” ανέφερε ο Άλμπερτ Μπουλρά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

“Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Παρόλο που το εμβόλιο πρέπει να κρατείται στους -70c, οι εταιρείες λένε ότι μπορεί να αποθηκευτεί έως και πέντε μέρες σε ένα απλό ψυγείο, στους 2 – 8c. Η πρώτη προτεραιότητα είναι οι τρόφιμοι των γηροκομείων, οι οποίοι δεν μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο κέντρο εμβολιασμού, μαζί με όσους τους φροντίζουν. Αμέσως μετά οι άνω των 80 ετών και το προσωπικού του NHS.

Ωστόσο η γρήγορη έγκριση στη Βρετανία έχει πυροδοτήσει ήδη αντιδράσεις στην Ευρώπη. Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα, δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες.