Μ. Βρετανία: Από 8 Μαρτίου αρχίζει η χαλάρωση των μέτρων

Μ. Βρετανία: Από 8 Μαρτίου αρχίζει η χαλάρωση των μέτρων

Από τις 8 Μαρτίου θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη τέσσερα από τα βασικά κριτήρια για έναρξη της χαλάρωσης των περιορισμών πληρούνται, άρα μπορεί να αρχίσει σε δύο εβδομάδες η σταδιακή άρση του απαγορευτικού.

Τα κριτήρια αυτά που προς το παρόν πληρούνται αφορούν στην ταχύτητα των εμβολιασμών, στην επιτυχία τους, στο επίπεδο της μεταδοτικότητας του κορονοϊού και στον αντίκτυπο των νέων μεταλλάξεων του ιού.

Το γραφείο του Τζόνσον υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων, που είναι κλειστά εδώ και μήνες.

Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του σχεδίου, όλοι οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα επιτρέπεται να συναντηθούν μέχρι 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους ή και περισσότερα, αρκεί να προέρχονται από δύο νοικοκυριά. Επίσης, θα είναι εφικτές και οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις.

Όσον αφορά τα καταστήματα και τους χώρους εστίασης, αυτά θα πρέπει να περιμένουν ακόμα αρκετά μέχρι το άνοιγμά τους, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από την κυβέρνηση αργά τον Απρίλιο ή τον Μάιο, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από συντηρητικούς βουλευτές και παράγοντες της οικονομίας για άνοιγμά τους μέσα Απριλίου

Την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει ότι εφόσον δεν προχωρεί όπως πρέπει ο περιορισμός της πανδημίας, θα υπάρξουν εβδομάδες ανάμεσα στα βήματα χαλάρωσης του λόκνταουν.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως τα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια και οι παμπ (αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους) καθώς και τα μουσεία θα περιμένουν τη σειρά τους, στις 12 Απριλίου.

Κινηματογράφοι, ξενοδοχεία, στάδια –στα τελευταία, με μέγιστο αριθμό θεατών τους 10.000– η εστίαση (στο εσωτερικό) θα ακολουθήσουν στις 17 Μαΐου. Στους κλειστούς αθλητικούς χώρους οι θεατές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 1.000. Από την ίδια ημερομηνία, μέλη διαφορετικών νοικοκυριών θα επιτρέπεται να συναντιούνται και σε εσωτερικούς χώρους.

AP Photo/Matt Dunham