Μ. Βορίδης: Επιλογή του Κουφοντίνα η απεργία πείνας - Καμιά ειδική μεταχείρηση

Μ. Βορίδης: Επιλογή του Κουφοντίνα η απεργία πείνας - Καμιά ειδική μεταχείρηση

Δεν πρόκειται να υπάρξει ειδική μεταχείριση για κανέναν κρατούμενο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφορικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο κ. Βορίδης τόνισε επίσης ότι δεν υπήρξε καμιά παρατυπία στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτωντας το ερώτημα γιατί ασχολείται ειδικώς με τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο Κουφοντίας εξέτιε την ποινή του σε αγροτικές φυλακές, οι οποίες όμως προφανώς δεν είναι για επικίνδυνους εγκληματίες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Με την επανασύσταση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, ο Κουφοντίνας έπρεπε να μεταφερθεί εκεί. Ωστόσο, ο Κουφοντίνας ζητεί να επιστρέψει στον Κορυδαλλό με βάση διάταξη που λέει ότι αν κρατούμενος υποπέσει σε παράπτωμα στις αγροτικές φυλακές, επιστρέφει στις φυλακές από όπου έφυγε αρχικώς.

«Μα ο Κουφοντίνας δεν πάει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας επειδή υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα στις αγροτικές φυλακές. Πάει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας επειδή θεωρείται επικίνδυνος γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν αυτές οι φυλακές διότι τις είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συνεστήθησαν. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει καμία εκδικητικότητα, δεν υπάρχει καμία παρανομία», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης άσκησε επίσης κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για πέπλο «ψευδοδικαιωματισμού» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο μπορεί να μην αρέσουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, όμως αυτές συνιστούν επιλογή της κυβέρνησης. Ο κ. Βορίδης έθεσε επίσης το ερώτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ασχολείται ειδικώς με τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Αναφορικά με τον κίνδυνο για η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι ίδιος ο Κουφοντίνας έκανε την επιλογή να προχωρήσει σε απεργία πείνας, επειδή αποφάσισε ότι δεν του αρέσει να εκτίσει την ποινή του εκεί που ορίζει ο νόμος: «Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του ιδίου του κρατουμένου. Αυτός επιλέγει την απεργία πείνας. Δεν τον έχει υποχρεώσει κανείς σε αυτό. Αυτό είναι δική του επιλογή. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο ζητάει είναι μια ειδική μεταχείριση. Αντιλαμβάνεστε ότι ειδική μετακίνηση δεν μπορεί να υπάρξει για κανέναν κρατούμενο. Σε όλους τους κρατούμενους θα εφαρμόζεται ενιαίος εφαρμοστικός κώδικας και αυτό είναι η απάντησή μου». 

Τόνισε τέλος ότι στον Κουφοντίνα παρέχεται και θα συνεχίζει να παρέχεται φροντίδα για την υγεία του. Από εκεί και πέρα οι επιλογές είναι του ίδιου του κρατούμενου, υπογράμμισε.