Μ. Βαρβιτσιώτης: Στο τραπέζι και η πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Μ. Βαρβιτσιώτης: Στο τραπέζι και η πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Την ανάγκη για ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως στο τραπέζι βρίσκονται τόσο το θέμα των κυρώσεων όσο και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ΣΚΑΙ 100,3, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «το μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρό: Δεν μπορεί να έχει προνομιακή σχέση με την ΕΕ και την ίδια στιγμή να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», τόνισε.

Σχετικά με τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε ότι έγινε αντιληπτό πως η τουρκική προκλητικότητα θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα όλο το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σχετικά με τη φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως σημαίνει ότι ανοίγει ένας φάκελος που περιλαμβάνει και την υπόθεση των κυρώσεων αλλά και την υπόθεση της υποβάθμισης των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας.

Τέλος, ερωτηθείς εάν μπορεί η Ελλάδα να ξαναπιάσει το νήμα του διαλόγου με την Τουρκία σημείωσε πως το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία ήταν ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα είναι πάντα ταγμένη στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου. «Διάλογος, όμως, δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή των όπλων και υπό καθεστώς εκβιασμού», υπογράμμισε.