«Λουκέτο» τα μεσάνυχτα για εστιατόρια, μπαρ και στην Αττική από Δευτέρα - Όλα τα νέα μέτρα

«Λουκέτο» τα μεσάνυχτα για εστιατόρια, μπαρ και στην Αττική από Δευτέρα - Όλα τα νέα μέτρα

Όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και το κλείσιμο χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί για ολόκληρη την Αττική έως 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού. Επίσης τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προστατέψουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου και ώρα 06:00 μέχρι τις 24 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς

«Δεν είστε άτρωτοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απευθυνόμενος στους νέους, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Τίποτα, κανένα μέτρο, ούτε η δράση ούτε τα πρόστιμα, μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, δεν γίνεται να βρίσκεται αστυνομικός, σε κάθε μέρος, δίπλα σε κάθε πολίτη. Χρειάζεται να δείξουμε την ιδία και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας που πετύχαμε. Να αναλάβουν οι νέοι την ευθύνη να προσττ όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που αγαπούν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς τους, τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

-Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί για ολόκληρη την Αττική έως 31 Αυγούστου.

-Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

-Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις.

-Εφαρμογή όλου του μοντέλου Πόρου σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για τις 11.

-Τα μέλη των οικογενειών αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα θα εργάζονται με τηλεργασία.

-Σύσταση για χρήση μάσκας παντού σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

Διευκρινίσεις για τα μέτρα σε Πάρο - Αντίπαρο

Για 10 ημέρες και ειδικότερα από τις 06.00, αύριο, 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00, θα ισχύσουν τα ειδικά μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπως τονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στην ανακοίνωση της αναφέρει επίσης ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται να εφαρμοστεί αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Για τον Δεκαπενταύγουστο

Επιπροσθέτως ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «και να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αύριο είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες για την εκκλησία μας. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από όλους εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε κάθε άκρη της χώρας. Φέτος και αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Θα τη γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες. Τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί, όπως ακριβώς τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωσή του. Γιορτάσαμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες πλήρους lockdown, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και δείξαμε μεγάλη αυτοπειθαρχία με τεράστια συμβολή της ηγεσίας της εκκλησίας. Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Τηρώντας πλήρως τους κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί για τους ναούς μας. Τηρώντας τον αριθμό, τις αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας προστασίας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο εντός των ναών, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων για ναούς 500 τ.μ. και άνω είναι τα 100 άτομα.

Οι περιοχές που ισχύουν τα νέα μέτρα

Τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα έως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιοχές:

Περιφέρειες

Κρήτης,
Ανατολικής Μακεδονίας,
Θράκης,
Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Περιφερειακές Ενότητες

Θεσσαλονίκης,
Χαλκιδικής,
Λάρισας
Κέρκυρας

Δήμοι

Μυκόνου,
Πάρου,
Σαντορίνης,
Βόλου,
Κατερίνης,
Ρόδου,
Αντιπάρου,
Ζακύνθου,
Κω
Η απαγόρευση δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Πάρο και στην Αντίπαρο με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00».