Lockdown τουλάχιστον ως τις 20 Δεκεμβρίου για να πέσουν τα κρούσματα

Lockdown τουλάχιστον ως τις 20 Δεκεμβρίου για να πέσουν τα κρούσματα

To lockdown θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον ως τις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου τα κρούσματα να πέσουν στα 500-1000 την ημέρα και να αντέξει το σύστημα υγείας.

Για να συμβεί αυτό όμως, εκτός από την διατήρηση του απαγορευτικού, θα πρέπει και οι πολίτες να συμβάλλουν, με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας κατά ένα ποσοστό 20% παραπάνω από αυτό που γίνεται σήμερα. Μια παραπάνω έμφαση στην χρήση της μάσκας, στη μείωση της κινητικότητάς μας για να κρατάμε τις αποστάσεις, αλλά και στην υγιεινή των χεριών μας, λειτουργεί ως "προσωπικό lockdown" απέναντι στον ιό.

Κάθε 10ήμερο που περνά, ένα 1% του πληθυσμού προσβάλλεται από τον ιό κατά μέσο όρο, προσθέτοντας έτσι νέα άτομα στον πληθυσμό με ανοσία, ενισχύοντας την πορεία μας προς την ανοσία αγέλης και τη λήξη της πανδημίας.

Οι τρεις παραπάνω παράμετροι αποτελούν τις προϋποθέσεις για να μειωθούν τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό, σύμφωνα με το μοντέλο που έχει αναπτύξει ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Νίκος Τζανάκης, στην προσπάθεια πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Βάσει των παραδοχών αυτών, η σχετική συνάρτηση, προβλέπει τα εξής:

  • Έως τέλος Νοεμβρίου τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.500 ημερησίως.
     
  • Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου τα κρούσματα υπάρχει πιθανότητα να προσεγγίσουν τα 1500, πάντως θα είναι κάτω από 2.000.
     
  • Τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται κάτω από 1500 μετά τις 10 Δεκεμβρίου.
     
  • Χρειάζεται να διατηρηθεί το lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα μεταξύ 500-1.000 ημερησίως.

Μιλώντας στο Liberal.gr, ο κ. Τζανάκης, σημείωσε πως "Φτάνοντας στα Χριστούγεννα με 500 κρούσματα και με τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας θα καταφέρουμε να παρατείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ένα νέο lockdown μέχρι τον εμβολιασμό. Ενδεχομένως όμως μέχρι τον Μάιο να χρειαστούν άλλο ένα ή δύο καινούρια lockdown.

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, δηλαδή η σωστή εφαρμογή της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η ατομική υγιεινή των χεριών. "Λειτουργούν ως το προσωπικό μας "οχυρό" απέναντι στον ιό" και δεν επιτρέπουν την περαιτέρω μετάδοσή του", σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι όλοι πρέπει να αυξήσουμε τη συγκεκριμένη προσπάθειά μας τουλάχιστον κατά 20% παραπάνω απ' ότι κάνουμε σήμερα.

Παράλληλα όμως με τα ατομικά μέτρα προστασίας, χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και των λοιπών μέτρων όπως για παράδειγμα η τηλε - εργασία, τα διαφορετικά ωράρια εργαζομένων στις επιχειρήσεις ή το κυλιόμενο ωράριο για να αποφεύγονται οι συγχρωτισμοί.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι μετακινήσεις και οι επαφές μας θα πρέπει να περιοριστούν δραστικά, γιατί τώρα βρίσκονται στο μισό των περιορισμών που είχαμε εφαρμόσει κατά το lockdown του πρώτου κύματος.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των οριζόντιων μέτρων που ήδη έχουν θεσπιστεί, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας.