Λαβρόφ: Επίσκεψη στην Ινδία για σύσφιξη σχέσεων εν μέσω ουκρανικού πολέμου

Λαβρόφ: Επίσκεψη στην Ινδία για σύσφιξη σχέσεων εν μέσω ουκρανικού πολέμου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε σήμερα τις συναντήσεις του με την ηγεσία της Ινδίας στο Νέο Δελχί μετά από επαφές που είχε στις αρχές της εβδομάδας στην Κίνα καθώς η Μόσχα προσπαθεί να κρατήσει τις ασιατικές υπερδυνάμεις στο πλευρό της εν μέσω κυρώσεων από την Δύση. 

«Εκτιμάμε ότι η Ινδία βλέπει την κατάσταση σταθμίζοντας όλα τα γεγονότα και όχι με μονόπλευρο τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ στην εναρκτήρια τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ινδό ομόλογο του, Σουμπραχμάνιαμ Ζαϊνσακάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σχέδια στους τομείς της ενέργειας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του διαστήματος, της φαρμακευτικής βιομηχανίας», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Ινδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν επεκταθεί προσθέτοντας ωστόσο ότι θα έχουν λεπτομερείς συνομιλίες για «το δύσκολο διεθνές περιβάλλον». 

«Η Ινδία, όπως γνωρίζετε, ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης των διαφορών και των διενέξεων με διάλογο και διπλωματία», τόνισε.  

Εκτός από τη σημασία της Ινδίας ως τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, δεδομένου ότι  αυτή τη στιγμή είναι επίσης μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τής προσδίδει επιπλέον διπλωματικό βάρος.

Μιλώντας στην ινδική πρωτεύουσα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για Διεθνή Οικονομία, Νταλίπ Σινγκχ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα θέσει καμία «κόκκινη γραμμή» για την Ινδία στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν ήθελε να δει μια «ταχεία επιτάχυνση» στις αγορές .

Η Ινδία έχει αγοράσει εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία με έκπτωση από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, χαρακτηρίζοντας τις αγορές ως επωφελείς για τους πολίτες της και κάτι που κάνουν ακόμη και οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Ινδία έχει επίσης συνάψει συμβόλαιο για την αγορά ηλιελαίου από τη Ρωσία σε τιμή -ρεκόρ μετά την διακοπή των προμηθειών από την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Οι αναλυτές της Fence λένε ότι το Νέο Δελχί δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της εδώ και δεκαετίες. Ο Λαβρόφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πριν αναχωρήσει το βράδυ της Παρασκευής.

Ινδοί και Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν έναν μηχανισμό πληρωμών σε ρουπία- ρούβλι για τη συνέχιση των εμπορικών τους σχέσεων καθώς οι συναλλαγές με βάση το δολάριο γίνονται δύσκολες λόγω των κυρώσεων, αναφέρει το Reuters.