Κυρώσεις σε 4 ελληνικές ναυτιλιακές για μεταφορά πετρελαίου Βενεζουέλας
ΗΠΑ

Κυρώσεις σε 4 ελληνικές ναυτιλιακές για μεταφορά πετρελαίου Βενεζουέλας

Κυρώσεις σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, επέβαλε σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε δήλωσή του ανέφερε ότι  «Οι εταιρείες αυτές μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA από τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ούτε το υπουργείο Ενέργειας της Βενεζουέλας ούτε η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας PDVSA σχολίασαν άμεσα το θέμα των κυρώσεων. Από την πλευρά των ναυτιλιακών, η Afranav δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο και με τις άλλες τρεις δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία.

Το Reuters, σημειώνει ότι οι σημερινές κυρώσεις έρχονται σε συνέχεια εκείνων που επέβαλε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κατά δύο μονάδων της ρωσικής Rosneft, οι οποίες ενεργούσαν ως βασικός μεσάζοντας για τη διακίνηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια του 2019. 

Εν τω μεταξύ, το FBI διερευνά αρκετές μεξικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, με μία εξ αυτών, την Libre Abordo, να ανακοινώνει αυτήν την εβδομάδα ότι χρεοκόπησε.

(φωτογραφία αρχείου)