Κυριακίδου: Στο 75% το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Κυριακίδου: Στο 75% το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη

Έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν τον έχουν κάνει ήδη απευθύνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει «να νοιαστούν και για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω τους».

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας», ενώ απαντά τόσο στους επικριτές της ΕΕ όσο και στους δικούς της, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

«Έχουμε φτάσει στο 75% σχεδόν των πλήρως εμβολιασμών ενηλίκων πολιτών μας. Όμως, λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά και λόγω κινδύνου από νέες μεταλλάξεις, το ποσοστό αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί από τα ψηλότερα στον κόσμο, δεν μας εφησυχάζει. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας», επισημαίνει η κ. Κυριακίδου.

Παράλληλα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων εξηγεί τι είναι η HERA, την οποία χαρακτηρίζει «βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τον οποίο εξαγγείλαμε το 2020 και θα καλύψει ένα κενό ως προς την ετοιμότητα και την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης», και τονίζει ότι «ο μεγάλος στόχος είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την επόμενη κρίση».

Επίσης, η Κυριακίδου αναφέρεται  για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον καρκίνο και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τη δική της περιπέτεια επισημαίνοντας ότι «η εμπειρία του καρκίνου σε κάνει να αγαπήσεις πραγματικά τη ζωή, σε μαθαίνει να απολαμβάνεις με ένα μοναδικό ίσως τρόπο, τις μικρές της χαρές».

«Σήμερα, μισό χρόνο από την έναρξή του Ευρωπαϊκού Σχέδιου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και, ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια του ταξιδιού μας, έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση υλοποιώντας αρκετές πρωτοβουλίες του Σχεδίου. Είτε μιλάμε για την έρευνα, είτε για την καινοτομία, τομείς που αποτελούν το σημείο εκκίνησης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τη φροντίδα για τον καρκίνο στην ΕΕ», σημειώνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

«Τον Ιούνιο εγκαινιάσαμε το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, ενώ σύντομα ακολουθεί η δρομολόγηση μιας άλλης εμβληματικής δράσης για τη βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου, για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απεικόνιση του καρκίνου», αναφέρει η κ. Κυριακίδου.