Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές - Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές - Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας

Την ικανοποίησή του για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στo Recinto Ferial Ifema για να πάρει μέρος στις διήμερες εργασίες της Συμμαχίας. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισαγωγή «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας». 

Σχετικά με τις εξελίξεις ως προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Για τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Είμαστε μέλος από το 1952. Σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών θα γίνει η τελετή υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ και θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών.

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Αποφασισμένος να μην παρασυρθεί από την ανέξοδη και ακραιφνώς επικοινωνιακή τακτική του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιμένουν στελέχη της, περιμένει την κορύφωση του λεγόμενου «τουρκικού παζαριού» από τον Τούρκο Πρόεδρο με αιχμή το ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας έχοντας στο μυαλό του μία μετρημένη και ισορροπημένη τακτική.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, εκτός και αν τελικώς προκληθεί. «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα απαντήσει καταλλήλως», έλεγε στο liberal.gr συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Στην όλη εξίσωση δε θα πρέπει να αγνοούμε την παράμετρο «Ευρώπη», καθώς μας χωρίζουν μόνο μερικά 24ωρα από το ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα έναντι της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Μια κίνηση που «έσπρωξε» ακόμα πιο βαθιά την Άγκυρα στη ζώνη της απομόνωσης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αποστολή έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες αναλύσεις ώστε αν χρειαστεί να τα βάλει στο τραπέζι. Σκοπός πάντως της Αθήνας δεν είναι να περπατήσει την οδό της αντιπαράθεσης, αλλά να συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την εμπέδωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.