8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας - Θα επιστραφούν στην κοινωνία

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας - Θα επιστραφούν στην κοινωνία

Στις οικονομικές συνέπειες που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες ενέργειας θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες – οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. ενώ τόνισε ότι «δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη».

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών τους.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόταση της Ελλάδας για κοινή αγορά του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ενώ έκανε αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε για την πανδημία μετά από ζυμώσεις τεσσάρων μηνών.

«Δεν χωρούν δισταγμοί. Οι Έλληνες είμαστε με την Ελευθερία»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που αναμέναμε μετά την πανδημία.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της Ειρήνης του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των χιλιάδων ομογενών μας.

«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας» τόνισε. «Δεν χωρούν δισταγμοί. Οι Έλληνες είμαστε με την Ελευθερία» τόνισε.

Σχεδόν 8 στους 10 θα δουν έως 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζει πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. «Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων» σημείωσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ που έγινε πράξη. «Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Φέτος, οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 320 εκατ. ευρώ από το 2019 από τις μειώσεις που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ. Σχεδόν 8 στους 10 θα δουν έως 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά: «Υπόσχεστε μέτρα 17 δισ. κ. Τσίπρα τινάζοντας τα πάντα στον αέρα».

Δείτε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού: