Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές – Το δίλημμα είναι ποιος θα εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές – Το δίλημμα είναι ποιος θα εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, όπου ενημερώνει την ολομέλεια για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε το φόβο του ότι η χώρα θα βρεθεί σε περίοδο έντονης τοξικότητας τους επόμενους μήνες με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα για την περίοδο του 2015, υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα και τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής του. «Κλείσατε τις τράπεζες και μας φέρατε ένα αχρείαστο, τρίτο Μνημόνιο», επισήμανε προσάπτοντας ευθύνες και στον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή τη συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας την ίδια περίοδο.

Διερωτήθηκε αν οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως η χώρα του 2014 ήταν χρεοκοπημένη ήταν σε γνώση του, οπότε, όπως υπογράμμισε: «είπατε ψέματα προεκλογικά, ότι θα σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο και ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ».

«Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν τον καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Δεν έχετε ίδια ερμηνεία για το πώς κατέληξαν μετά το δημοψήφισμα», ανέφερε και σημείωσε: «Να θυμηθούμε τι έγινε. Προκαλέσατε ή δεν προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για να σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο; Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη γιατί εξαπατήσατε τη χώρα; Γιατί είπατε τέτοια ψέματα; Ο ελληνικός λαός δεν τα έχει ξεχάσει».

Για το δημοψήφισμα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «οδηγήσατε τον ελληνικό λαό στην κάλπη για να πει ένα μεγαλοπρεπές όχι και να έρθετε μία εβδομάδα μετά να κάνετε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε. Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης και μας φέρατε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε περήφανος; Γιατί τους είπατε ψέματα τρίτη φορά; Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την 4ετή σας διακυβέρνηση;»

«Υπερασπίζεστε μία δραματική και τρομαχτική περίοδο για τη χώρα», σημείωσε και υπενθύμισε πως «όταν όλες οι οικονομίες του νότου έτρεχαν τους ρυθμούς ανάπτυξης, στην Ελλάδα αυξάνονταν οι φόροι».  «Όλους καταφέρατε να τους εξαπατήσετε κ. Τσίπρα. Και γι' αυτό θέλετε να είστε υπερήφανος», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις εκλογές ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα πούμε τι θυμόμαστε από την τετραετία Τσίπρα; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα, ψέματα, ψέματα» και συμπλήρωσε; «Κύριε Τσίπρα αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, ξεκινάτε από βαθιά μειονεκτική θέση».

«Επειδή για μία ακόμα φορά είπατε τι καλά που τα κάνατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα στο οποίο δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση. Αν τα κάνατε τόσο καλά, γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ μιλώντας για το κυβερνητικό έργο που υπάρχει ενόψει είπε «δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Για την αναφορά Τσίπρα περί Βατερλώ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφία από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι στη δική του ομιλία ήταν «τρεις κι ο κούκος». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην λάθος πλευρά της Ιστορίας.

«Θέλετε δηλαδή μέσα από τη λογική του επιτήδειου ουδέτερου να εξισώσετε το θύμα με το θύτη και να μας τοποθετήσετε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι, είμαστε με το δίκαιο, με τον αμυνόμενο, με την ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ. Έχουμε ένα ακόμα λόγο να είμαστε ξεκάθαροι γιατί άλλες φαντασιώσεις μπορεί να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια», είπε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τις αποφάσεις τις Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη απάντησε: «Τι αποφασίστηκε ακριβώς; Πρώτον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ; Αν ήσαστε πρωθυπουργός θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά; Γιατί αποτέλεσε ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα γίνεται ρητή αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας; Τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία, η οποία ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς;»

«Κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία παραγνωρίζοντας ότι χρειάζονται πολλά στάδια και το Κογκρέσο δεν έχει καμία διάθεση όσο η Τουρκία δεν αλλάζει τη συμπεριφορά της», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία τόσο κερδισμένη, πώς μπορώ να εξηγήσω τις πατροτρύνσεις κ. Ερντογάν και την παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας μη ψηφίσετε το Μητσοτάκη».

Σχολίασε τις παροτρύνσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «στα εθνικά θέματα να είμαστε ενωμένοι», λέγοντας «πού ήσαστε σε αυτό το μέτωπο όταν δεν στηρίξατε την ελληνογαλλική συμφωνία; Όταν δεν ψηφίσατε την πρόσφατη επένδυση στα Ραφάλ;» και επανέλαβε πως «για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός» καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην μένουν μόνο σε κενά λόγια, αλλά να υποστηρίζονται και από τις πράξεις σας».

Για την παραπομπή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης  του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο ειδικό δικαστήριο ανέφερε ότι «πολύ στενοί συνεργάτες σας οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα», τόνισε πως «κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και υπογράμμισε ότι στο ειδικό δικαστήριο δεν θα δικαστεί απλώς ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το «ηθικό πλεονέκτημά σας», «αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας», όπως τόνισε 

«Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, να χαίρεστε τους υπουργούς σας, οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο ειδικό δικαστήριο. Λιγότερες οι κατηγορίες για τον Παπαγγελόπουλο, αλλά τι σημαίνει αυτό; Είναι ολίγον έγκυος;» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Εσείς ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα, κρεμάσατε δέκα πολιτικούς αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμένο ζητήσατε συγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς», πρόσθεσε και υπενθύμισε πως «τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσατε έχουν αποδοθεί ως αθώοι».

Και κατέληξε: «Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή; Όλους; Μάλιστα. Τη δεύτερη φορά ε; Κύριε Τσίπρα δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».