Κυρ. Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Θράκη

Κυρ. Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Θράκη

«Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη είναι παράδειγμα προς μίμηση και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του νομού Ροδόπης στην Κομοτηνή, σημειώνοντας ότι πρέπει να μείνει έξω από τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί η αύξηση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προσδιορίζει «με απόλυτη σαφήνεια» το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άκουσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών και άλλων φορέων που έθεσαν τα αιτήματά τους και παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι διέκρινε σε όλες τις παρεμβάσεις τους έναν ρεαλισμό που είναι ίσως μία από τις μεγάλες κατακτήσεις της εξόδου της χώρας από την εποχή των μνημονίων και του λαϊκισμού: «η προσγείωση στην πραγματικότητα η οποία μας υποχρεώνει να βλέπουμε τις ατομικές ή συλλογικές μας διεκδικήσεις μέσα από το πρίσμα του γενικού, του συνολικού καλού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτά που λέμε τα κάνουμε και αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε θα σας το πούμε με ειλικρίνεια» και συμπλήρωσε πως «έτσι πορεύτηκα προεκλογικά, έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι και τώρα που μου κάνατε την πολύ μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτείτε την ύψιστη ευθύνη να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας».

Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της επόμενης περιόδου ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προσήλθε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2021-2027) με αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή «την προστασία του εισοδήματος των αγροτών». 

Αναφερόμενος στη δρομολόγηση της κατασκευής του Νοσοκομείου της Κομοτηνής ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη συνολική του δωρεά στον τομέα της Υγείας και για το πρότυπο νοσοκομείο που θα έχει η πόλη το 2024, ενώ σε ότι αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ίδρυση Ιατρικής Σχολής και τη μεταφορά Νοσηλευτικής, στηρίζει την απελευθέρωση δημιουργίας ξενόγλωσσων Τμημάτων και με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κτιστούν νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακαδημαϊκή «καρδιά» των Βαλκανίων.

Για τον τομέα του τουρισμού τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στη Θράκη.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης, ενώ έρχεται και η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης. Επισήμανε πως έχει πάντα αξία να μαθαίνουμε από την Ιστορία, καθώς την Ιστορία «την τιμάμε όταν τη μελετάμε, όταν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και παίρνουμε χαρά από τις επιτυχίες μας». 

Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητήριο και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι επαγγελματικών, εμπορικών, ιατρικών και κοινωνικών φορέων, ενώ συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Κύριος Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης και θεσμικοί παράγοντες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με πολίτες και φοιτητές κάνοντας μια σύντομη στάση σε καφετέρια για να συζητήσει με πολίτες.