Κυρ. Μητσοτάκης: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείξουν σεβασμό

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείξουν σεβασμό

Στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση των πυρκαγιών αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας χαρακτηριστικά από τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας», που ισχυρίζονται ότι οι φωτιές σβήνουν από μόνες τους, να δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες των πυροσβεστών που δεν κοιμούνται νύχτες ολόκληρες προσπαθώντας να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα.

«Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί. Υπάρχουν σήμερα πολλοί πυροσβέστες που στις δύσκολες φωτιές, ειδικά στη Δαδιά, δεν έχουν κοιμηθεί βράδια ολόκληρα. Λίγος περισσότερος σεβασμός, λοιπόν, απέναντι σε αυτούς τους κρατικούς λειτουργούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα τα οποία συχνά, από τη φύση τους, ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες» είπε

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εμπρησμούς, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές της πρώτης γραμμής που σβήνουν καθημερινά πάνω από 50 φωτιές κατά μέσο όρο.

Τόνισε επίσης ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες μέρες με τις φωτιές επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να είναι σε επιφυλακή.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «χτίζουμε εθνικά αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που είναι αυξημένα λόγω της καλής απόδοσης της οικονομίας»  ενώ επεσήμανε ότι «το φυσικό αέριο έχει 10πλασιαστεί τον τελευταίο καιρό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν αφήνει περιθώρια για καταστρατηγήσεις και επιπλέον χρεώσεις στα πάγια σε βάρος καταναλωτών.

«Τον Αύγουστο, όμως, οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, με ποσό το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, αυτό μόνο για έναν μήνα. Και με αυτό τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία» πρόσθεσε.