Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» - Στοχευμένη στήριξη στους πιο αδύναμους, κανένα μέτρο, χωρίς μέτρημα

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» - Στοχευμένη στήριξη στους πιο αδύναμους, κανένα μέτρο, χωρίς μέτρημα

Στοχευμένη στήριξη στους πιο αδύναμους για όσο χρειαστεί και παρεμβάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια τόσο τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας ταυτόχρονα για σημαντική αύξηση από 1η Μαΐου του κατώτατου μισθού και για το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023.

Ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023, είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει πίστα και παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία, ενω χαρακτήρισε ανεφάρμοστα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας.

Για την οπαδική βία, είπε ότι εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ, και ανακοίνωσε ότι οι ποινές θα επιβάλλονται χωρίς αναστολή, λέγοντας «προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή να είναι έξω και να κάνει τα ίδια».

Στέλνοντας ξανά μήνυμα σε αγορές και επενδυτές, είπε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα, ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και πως όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα, δεν θέλω να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία μία εικόνα εύκολων και ανέξοδων παροχών, έχουμε ορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Όσοι εξαγγέλλουν μέτρα χωρίς να έχουν ιδέα πώς θα τα εφαρμόσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει «μνημόνιο», λέγοντας χαρακτηριστικά «γι’ αυτά να ρωτήσετε άλλους, εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός του μνημονίου, άλλοι ήταν πρωθυπουργοί των μνημονίων».

Εκπτώσεις στο ρεύμα για όσο χρειαστεί

«Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος», επεσήμανε.

«Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι από την άνοιξη θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας που έχουν «φουσκώσει» τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι  μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη», τόνισε.

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση, είπε και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις».

Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους. 

«Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα», υπογράμμισε τονίζοντας ότι δεν θα υπάρχουν οριζόνται μέτρα.

«Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού».

«Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι' αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η  μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάλης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει 'μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω'. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει.

Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».

Επιπροσθέτως ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δίνει μέγαλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα», ενώ σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».

Εισφορά αλληλεγγύης - Αύξηση κατώτατου μισθού

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

«Η δική μου επιθυμία είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Επίσης, στο κεφάλαιο του ΕΝΦΙΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, απο τα οποία φαίνεται ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη στα χαμηλότερη εισοδηματικά στρώματα.  

Διαμέρισμα, π.χ. στο Αιγαλεω 120 τετραγωνικών, πρώτου ορόφου 17 ετών, με τιμή ζώνης, 1.100 ευρώ, πλήρωσε το 2018 φόρο 488,40 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε στα 1250 ευρώ (διαφορά 13,64%)  και ο φόρος που αναλογεί είναι 277,20 ευρώ, μειωμένος κατά 211,20 ευρώ ή 43,24%.

Διαμέρισμα στο Περιστέρι, 110 τετραγωνικών τρίτου ορόφου 24 ετών με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε το 2018 φόρο 431,62 ευρώ.  Το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1450 ευρώ (διαφορά 31,82%) και ο φόρος που αναλογεί είναι 244,98 ευρώ, μειωμένος κατά 186,65 ευρώ ή 43,24%.

Διαμέρισμα στον Κορυδαλλο, 90 τετραγωνικών τρίτου ορόφου 30 ετών,   με τιμή ζώνης, 1.200 ευρώ, πλήρωσε το 2018 φόρο 336,33 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε σε 1400 ευρώ (διαφορά 16,67%) και ο φόρος που αναλογεί είναι 178,16 ευρώ, μειωμένος κατά 158,17 ευρώ ή 47,03%.

Χωρίς αναστολή οι ποινές για οπαδική βία
 

«Χωρίς αναστολή οι ποινές για οπαδική βία. Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα, παρά να παίρνει αναστολή να είναι έξω και να κάνει τα ίδια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες των ευθυνών σε αυτό το οποίο συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη από το 2019 υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έχει αυστηροποιηθεί, αλλά πάρα πολλές λέσχες -το είδαμε- φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει».

«Πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει, τόνισε σημειώνοντας ότι «θα κάνουμε παρεμβάσεις όπως, παραδείγματος χάρη, το θεωρώ απολύτως λογικό στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπορεί να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας εισιτήριο. Μόνο με διαρκείας.».


 

Για Τουρκία: Βαρύ τίμημα για όποιον αμφισβητήσει την κυριαρχία μας

Όσον αφορά τις διεκδικήσεις και την εμπρηστική ρητορική το τελευταίο διάστημα της τουρικής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτά τα οποία ακούμε τελευταία από την Τουρκία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora».

«Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Αλλά είναι αμυντική δύναμη. Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ», τόνισε.

Συνάντηση με Μπάιντεν εντός του πρώτου 6μηνου 

«Θα υπάρξει πρόσκληση από τις ΗΠΑ και από τον Λευκό Οίκο να επισκεφτώ τις ΗΠΑ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Αλλά δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο, δεν έχουμε ακόμα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας

Επιπλέον, σχετικά με το παραφιλολογία περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Είμαι θεσμικός και αυτό σημαίνει ότι το να εξαντλούμε τον εκλογικό κύκλο είναι σωστό και υγιές για τη δημοκρατία μας».

«Πράγματι, μην κοροϊδευόμαστε, το κοινοβουλευτικό σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών. Θεωρώ όμως ότι η εξάντληση του εκλογικού κύκλου είναι μία θεσμική κατάκτηση για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Η σημασία μιας σταθερής κυβέρνησης και η επόμενη 4ετία

Στο κεφάλαιο της απλής αναλογικής επανέλαβε την θέση του ότι η απλή αναλογική δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κυβερνησιμότητας και για αυτό η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο καθιερώνοντας μια ενισχυμένη αναλογική. Όχι τόσο ενισχυμένη, όπως είπε, όσο η προηγούμενη, «αλλά κατά την άποψη μου ένα δίκαιο σύστημα το οποίο ισορροπεί μεταξύ αναλογικότητος και κυβερνησιμότητος. Από εκεί και πέρα, για μένα οι κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούμε να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το κυβερνητικό μας σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική μνεία στην σύνθεση και την ένταξη στον κυβερνητικό μηχανισμό στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, πέραν της ΝΔ.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επόμενη τετραετία για το στόχο της μεγάλης σύγκλισης με την Ευρώπη και τη μετατροπη της Ελλάδας σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, και καθοριστική τη σημασίας μιας σταθετής κυβέρνησης. «Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της -εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες- στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε την χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δια της σιωπής του ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι πιστεύει όσα λέει ο κ. Πολάκης

«Δια της σιωπής του και δια της στήριξης που του παρέχει ο κ.Τσίπρας, αντιλαμβάνομαι ότι αυτά που λέει ο κ.Πολάκης τα πιστεύει και ο ίδιος», τόνισε  ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας μού δίνει πάντα την εντύπωση ότι είναι τσακωμένος μονίμως, βγάζει αυτό το οργίλο ύφος όπου κι αν πάει».

«Σε κάθε περίπτωση συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά, γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ καθημερινά στον κ. Τσίπρα σε όλα αυτά τα οποία λέει. Συνομιλώ πρωτίστως με την κοινωνία, αφουγκράζομαι τα προβλήματά της και θέλω να δίνω λύση στα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε.

«Όταν έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, τότε θα αναμετρηθούμε, θα προτάξουμε το κυβερνητικό μας έργο, το όραμά μας για την επόμενη τετραετία. Και θα θυμίσουμε βέβαια, τότε, και στους πολίτες ότι όλοι αυτοί οι οποίοι τα λένε τώρα και υπόσχονται κατώτατο μισθό 800 ευρώ και περικοπές φόρων, ήταν αυτοί που τσάκισαν τη μεσαία τάξη στους φόρους, οι οποίοι έκοψαν το ΕΚΑΣ. Άρα έχουν παρελθόν, δεν προήλθαν από παρθενογένεση και δεν νομίζω ότι τα έχουν ξεχάσει αυτά οι πολίτες», υπογράμμισε.

Αυτά τα οποία ακούω από το ΚΙΝΑΛ, είναι εντυπωσιακά ασαφή

Τέλος, σχετικά με το ΚΙΝΑΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μέχρι στιγμής αυτά τα οποία ακούω είναι εντυπωσιακά ασαφή. Είναι τσιτάτα, είναι τίτλοι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση. Ειλικρινά δεν περίμενα αυτό. Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, κάτι πιο σοβαρό. Αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μπορεί να υπάρχει στον τομέα αυτό περιθώριο βελτίωσης».