Κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τη χρυσή τομή - Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ διασποράς και κόπωσης

Κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τη χρυσή τομή - Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ διασποράς και κόπωσης

Με τα κρούσματα να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τη χρυσή τομή διαπιστώνοντας πλέον ότι επιτέλεσαν το έργο τους κρατώντας κατά γενική ομολογία χαμηλά την διασπορά μέχρις ότου η κόπωση αλλά και ένας συνδυασμός επαναστατικής γυμναστικής με τις συγκεντρώσεις και τις αντιδράσεις κυρίως της νεολαίας τα καθιστούν πεπερασμένα. 

Παράλληλα επιδιώκουν να τηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες προκειμένου να αποφεύγει περαιτέρω αύξηση της διασποράς σε συνδυασμό με προσεχτικά ανοίγματα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στο λιανεμπόριο με το βλέμμα στραμμένο και στα σχολεία ειδικά στη Γ’ Λυκείου.

Η επιτροπή των ειδικών ξεκινά από αύριο μια καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων και μια τμηματική προσέγγιση των αλλαγών που δύναται να προωθηθούν άμεσα, με δεδομένη πάντα την ανάγκη αφενός να προστατευθεί η δημόσια υγεία αφετέρου να κινηθεί λίγο η οικονομία και να λειτουργήσουν οι λεγόμενες δικλείδες ασφαλείας που θα αποσυμπιέσουν την κοινωνική κόπωση των παρατεταμένων απαγορεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα σχέδια που έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρηθεί και μάλιστα από αυτό το σαββατοκύριακο η άρση του περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων με τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν αφορά άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, κάτι που θα εξεταστεί στην πορεία με βάση τα στοιχεία εν όψει του Πάσχα.

Χωρίς να αποκλείεται μια απρόσμενη εξέλιξη με αφορμή την αυξημένη πίεση που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα το ΕΣΥ και γενικότερα τα σύστημα υγείας (αφού στο παιχνίδι έχουν μπει και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια) η επιτροπή μέχρι την Παρασκευή ενδεχομένως να ανακοινώσει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα κυρίως για τα μικρά καταστήματα. Και αυτό με αυστηρές προειδοποιήσεις ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας δύναται να ξεκινήσει με τη μέθοδο του click away εκτός των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης που δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού που αποκαλείται click inside.

Οι τοποθετήσεις ειδικών που κάνουν λόγο για μια αντίφαση δεδομένου ότι το lockdown επιβλήθηκε με πολύ λιγότερα κρούσματα και εξετάζεται να ανοίξει με πολλαπλάσια λαμβάνονται υπόψη. Εν τούτοις υπάρχει και αντίλογος που αναφέρει ότι ένα άνοιγμα και μια αποσυμπίεση θα οδηγήσει σε αλλαγές ως προς τις κοινωνικές συνευρέσεις που μετακινήθηκαν σε πρώτη φάση σε σπίτια και σε δεύτερη στις πλατείες.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η λύση της πολυπαραγοντικής εξίσωσης είναι μία.  Όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή το μίγμα των μέτρων που υιοθέτησε η επιτροπή λοιμωξιολόγων όλο το τελευταίο διάστημα και εφάρμοσε η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αποτελεσματικότητα της. 

Όλα όσα έγιναν άλλωστε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τους πολίτες στις πλατείες και στις παραλίες αποτελούν μία τρανή απόδειξη του παραπάνω συμπεράσματος. Ως αντίδοτο, κυβερνητικά στελέχη τάσσονται υπέρ της μετατόπισης των δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους μέσα από “λελογισμένα ανοίγματα”, όπως λένε χαρακτηριστικά, με παράλληλη ασφαλώς τήρηση των μέτρων προστασίας.

Με άλλα λόγια θα επιχειρηθεί τα επόμενα 24ωρα η διάχυση του κόσμου σε δραστηριότητες με χαμηλή μεταδοτικότητα ως προς τον ιό. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό και η ψυχολογία της κοινωνίας θα ανέβει και η αντιμετώπιση της πανδημίας δε θα ανακοπεί.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει τρία βασικά “κλειδιά” για να προχωρήσει σε αυτού του είδους το άνοιγμα.

  • Το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία παρά τις όποιες αυξομειώσεις μοιάζει να είναι ελεγχόμενο. Πρόκειται για έναν από τους πιο σοβαρούς δείκτες, μέσα από τον οποίο το υπουργείο Υγείας αποτυπώνει την πίεση στο ΕΣΥ.
  • Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Μέσα στις επόμενες μέρες ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα, κάνοντας πιο εύκολη την μετακίνηση και την παραμονή των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα στοιχείο που ισοδυναμεί με τον πιο δυνατό σύμμαχο στην μάχη κατά του κορονοϊού.
  • Η σημαντική αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα μας. Ήδη η κάλυψη του πληθυσμού έχει φτάσει στο 10% , ενώ τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια δηλαδή το πολυπόθητο “τείχος ανόσιας” βρίσκεται σε καλό δρόμο. 

Με αυτά τα όπλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν, ότι  είναι δυνατό να γίνει συζήτηση για ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, χωρίς να εγκαταλειφθεί η ευρύτερη στρατηγική που έχει στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων μόνο εύκολη δε θα είναι και σίγουρα η όποια ομοφωνία θα είναι μάλλον δύσκολη. 

Είναι γνωστό ότι μία ομάδα επιστημόνων οι λεγόμενοι “σκληροί”, τάσσονται κατά των όποιων σταδιακών ανοιγμάτων, δηλώνοντας αντίθετοι σε κάθε έστω και προσεχτική χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά θέλει να ακούσει τους επιστήμονες, όμως ο στόχος για σταδιακή επανεκκίνηση παραμένει.

Ερωτήματα για μια ακόμη φορά προκαλεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την ώρα κατά την οποία καταγγέλλει το κλείσιμο της οικονομίας και το πλήγμα που δέχονται επιχειρήσεις και κυρίως εργαζόμενοι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει άνοιγμα.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά τους 4 μήνες καταγγέλλει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της διασποράς χωρίς παράλληλα να προτείνει κάποια σοβαρή λύση που να δύναται να χαρακτηριστεί υλοποιήσιμη ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται να σαμποτάρει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται υπονομεύοντας κάθε μέτρο.

Δεν είναι άλλωστε πολύς ο καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ και μέσω του Αλέξη Τσίπρα ενεφανίσθη να στηρίζει κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και αντιδράσεις κάθε είδους με μοναδικό στόχο τη δημιουργία συνθηκών πόλωσης αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο η διασπορά να λάβει διαστάσεις, όπως και έγινες τις τελευταίες ημέρες.

Η επένδυση στην αποτυχία οδηγεί στην άσκηση πιέσεων μέσω και της ανεπιτυχούς προσπάθειας δημιουργίας ενός κύματος νεοαγανακτισμένων που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά.

Είναι δεδομένο και αυτό καταγράφεται πως ναι μεν οι πολίτες αντιδρούν και η κόπωση οδηγεί σε παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων εν τούτοις αυτό δεν μεταφράζεται σε πολιτική αξιοποίηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες εξακολουθούν να μην ακούν τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του και να μην ενστερνίζονται την προσπάθεια της κορονοκαπηλείας με αποτέλεσμα η φθορά της κυβέρνησης που θεωρείται εν μέρει φυσιολογική να μην μετατρέπεται σε… πόντους για την Κουμουνδούρου.