Έτοιμη για νέες σκιαμαχίες με τους δανειστές η κυβέρνηση

Έτοιμη για νέες σκιαμαχίες με τους δανειστές η κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Η γερμανική Die Welt, σε δημοσίευμά της χαρακτηρίζει καταστροφικό το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών!

Δεν έχει ίσως σημασία αν έχει δίκιο η τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας την οποία επικαλείται η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. «Η χώρα - λέει- θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο»!

Όπως σημειώνει, επικαλούμενη ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού".

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με επιτυχία και κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit.

Επίσης η κυβερνητική ανακοίνωση προσάπτει επιχείρηση επαναφοράς από το παράθυρο «ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο», και τους καλεί να συνηθίσουν στην ιδέα ότι «ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους».

Αρκούντως πολεμική η ανακοίνωση, αλλά το πρόβλημα, περισσότερο από το ποιος έχει δίκιο, είναι η εικόνα που δείχνει η χώρα προς τα έξω!

Σαφώς είναι αντιπαραγωγική η ατέρμονη διαδικασία τελετουργικών αντιμνημονιακών σκιαμαχιών, στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση. Ηττήθηκε, ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, αλλά εξακολουθεί λεκτικώς να ανεμίζει τα ράκη των παλιών αντιμνημονιακών σημαιών.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ως αναμενόταν, και τώρα νέα πεδία μάχης ξανοίγονται μπροστά. Το περίφημο ασφαλιστικό, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το αγροτικό οι συντάξεις. Κάποιες φορές όμως, εξακολουθεί να δείχνει έλλειψη αίσθησης του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται η χώρα! Εκπέμπει εκ νέου μηνύματα ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί σθεναρώς, έναντι των δανειστών, τις κύριες συντάξεις, όπως και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που καταπάτησε η Τρόικα. Παράλληλα θα δεχθεί ιδιωτικοποίηση μόνο μέρους του ΑΔΜΗΕ ( για τον οποίο πάλι αναζητούνται, ανεύρετα προς το παρόν, ισοδύναμα).

Παράλληλα, εκτός του ασφαλιστικού, που όμως θα μας απασχολήσει το νέο έτος, το αγροτικό είναι εξίσου μέτρο υψηλής κοινωνικής εντάσεως και μεγίστου πολιτικού κινδύνου. Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πολιτεύονται σε αγροτικές περιοχές, ήδη κάνουν συγκεντρώσεις στα καφενεία της επαρχίας. Προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες ότι τα μέτρα είναι μηδαμινής επιβάρυνσης για τους ίδιους και αγγίζουν δραστικώς μόνο τους μεγαλοτσιφλικάδες ή έστω τους πλούσιους αγρότες.

Κάποιοι εκ των βουλευτών αυτών διαβεβαίωναν το liberal ότι οι αγρότες δείχνουν κατανόηση και δεν διαπνέονται από «άγριες» διαθέσεις εναντίον της κυβέρνησης. Δεκτές οι διαβεβαιώσεις, αλλά στο οδόστρωμα των επαρχιακών και των εθνικών οδών, όπου αναμένονται κινητοποιήσεις, θα κριθεί εάν σωστά κατανόησαν τις διαθέσεις των αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί που η κυβέρνηση παρουσιάζεται σίγουρη, πιστεύοντας ότι μπορεί κάλλιστα να νικήσει και να εξασφαλίσει απεριόριστη ανοχή σε ένα ευρύ τμήμα του αριστερού ακροατηρίου, είναι τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης: Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και του μιντιακού συστήματος που «ξεψυχάει και βρυχάται», και στα «παράκεντρα εξουσίας», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί η... μητέρα των μαχών της κυβερνητικής πολιτικής...

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση, ενώπιον των νέων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα, εκπέμπει εκ νέου μια αίσθηση μάχης, μια απόφαση αντιπαράθεσης με τους δανειστές, μια εκ των προτέρων επικοινωνιακή επιχείρηση αυτοδικαίωσης: Ότι παλεύει δηλαδή υπέρ του λαού, για να μην περάσουν ισοπεδωτικά μέτρα, και αν αυτά περάσουν, θα περάσουν στην πιο ήπια μορφή τους, και όχι όπως θα τα ήθελε το κουαρτέτο – και αυτό χάρη στην κυβερνητική αντίσταση!

Αλλωστε αν ξεπερασθούν και αυτοί οι κάβοι, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί στην «εκδίπλωση της συμπιεσμένης δυναμικής που έχει το οικονομικό μας σύστημα στο 2ο εξάμηνο του 2016», όπως είπε στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.             

 

ΥΓ: Ο κ. Τσίπρας, σήμερα στις 21.45 δίνει την αναβληθείσα, λόγω ίωσης, συνέντευξη στην ΕΡΤ.