Κρ. Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα λόγω μετάλλαξης Δέλτα - Χωρίς ομοφωνία το νέο guidance

Κρ. Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα λόγω μετάλλαξης Δέλτα - Χωρίς ομοφωνία το νέο guidance

Του κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης λόγω μετάλλαξης Δέλτα επισήμανε η προέδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρουσιάζοντας τη νέα καθοδήγηση της τράπεζας ανέφερε πως η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να είναι παροδική, εκτιμώντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία για το νέο guidance.

Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι παρά τις επιπλοκές στην αλυσίδα των μεταφορών η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, ωστόσο οι επιπτώσεις της ραγδαία μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα σε κλάδους των υπηρεσιών, όπως τον τουρισμό, ενδέχεται επιβραδύνει την ανάπτυξη του κλάδου.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας η χρηματοδότηση επενδύσεων ηγείται της ζήτησης δανείων και εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει στα επίπεδα προ κορονοϊού το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ωστόσο προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος προκειμένου να ξεπεραστούν οι βλάβες στην οικονομία.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι παρόλο που η ανεργία δείχνει πτωτικές τάσεις παραμένεις ιδιαίτερη υψηλή μεταξύ των νεότερων ηλικιών, κάτι που όπως είπε λαμβάνει ιδιαίτερη υπόψη η νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε το ρυθμό 1,9% που καταγράφηκε τον Ιούνιο, καθώς και ότι η ΕΚΤ περιμένει περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες, αλλά εξήγησε ότι η παρούσα άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των τιμών πέρυσι, και ως εκ τούτου καθώς θα φθίνουν οι παράγοντας αυτοί θα υποχωρήσει ξανά κάτω από τους στόχους.

«Είναι στη στρατηγική μας να φτάσουμε στο 2% και να αυξήσουμε τα επιτόκια «αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ. Δεν θέλουμε να κρατήσουμε τα επιτόκια χαμηλά, αλλά να φτάσουμε τον στόχο μας. 

Απαντώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως η απόφαση για αλλαγή στο guidance της ΕΚΤ για τα επιτόκια δεν πάρθηκε με ομοφωνία εντός του ΔΣ αλλά με πλειοψηφία καθώς υπήρχαν διαφωνίες. 

Υπενθυμίζεται πως το guidance για τα επιτόκια άλλαξε από το ΔΣ, κίνηση που υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διατηρήσει μια επίμονα διευκολυντική πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό που πρόσφατα άλλαξε σε 2%, από «κάτω αλλά πλησίον του 2%» που ίσχυε προηγουμένως.