Κούρσα για την οικονομία με ανάπτυξη 6,2% το 2022 - Οι πέντε στόχοι για την επόμενη 3ετία
Χρήστος Σταϊκούρας

Κούρσα για την οικονομία με ανάπτυξη 6,2% το 2022 - Οι πέντε στόχοι για την επόμενη 3ετία

Εκρηκτική ανάπτυξη με ρυθμό πάνω από 6% προβλέπει για του χρόνου το οικονομικό επιτελείο, με εργαλεία την χαμηλότερη φορολογία, την προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση αδειοδότησης σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός.

Πέντε είναι οι στόχοι για την επόμενη 3ετία, όπως τους παρουσίασε κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Χρ. Σταικούρας. Ανάπτυξη φέτος 3,6% και 6,2% το 2022, μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό των κόκκινων δανείων, δημοσιονομική βελτίωση, έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, την οποία από το 2023 θα διαδεχθούν ικανοποιητικά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για να έρθει το 1ο εξάμηνο του 2023 η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Εκτός από τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση σε λιγότερο από μια διετία, έτερα εργαλεία, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπ. Οικονομικών, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, είναι η συνεχιζόμενη μείωση των κόκκινων δανείων (μείωση 37% τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, στα 47,4 δισ. ευρώ) η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων φέτος αναμένονται τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και φυσικά η απλοποίηση του επιχειρείν.

Στην λογική αυτή κινείται το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης με το οποίο επιταχύνεται και διευρύνεται η μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε περαιτέρω τομείς, όπως αυτοί του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών. Στόχος είναι να απλοποιηθεί περαιτέρω και να ψηφιοποιηθεί, χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων.

«Δημιουργείται ένα απλό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Μειώνεται η γραφειοκρατία που κατατάσσει τη χώρα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα απέναντι στις επενδύσεις, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση  και συντηρεί ένα καθεστώς πολυνομίας και κακοδιοίκησης, από το οποίο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις και έμμεσα η δημόσια διοίκηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά

Πρόδρομοι δείκτες

Πρόδρομοι δείκτες για την επανέκκινηση της οικονομίας, η αύξηση κατά περίπου 20 δισ ευρώ των καταθέσεων το τελευταίο 12μηνο, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και του οικονομικού κλίματος, το σταθερό χαμηλό κόστος δανεισμού της οικονομίας και η εκτίμηση ότι στο χειρότερο σενάριο, τα έσοδα από τουρισμό θα κυμανθούν στο 40% εκείνων του 2019, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν το 25%.

Στόχοι που διευκολύνει η παρούσα συγκυρία στις αγορές και το πραγματικό χρήμα που αρχίζει να τοποθετείται στις πραγματικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να παίρνει θέση στην Ελλάδα του αύριο. Το δείχνουν η πορεία του χρηματιστηρίου, η υπερκάλυψη στις εκδόσεις ομολογιακών δανείων ελληνικών επιχειρήσεων και σειρά επενδύσεων στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Διαβάστε ακόμα:

Πρωτογενές έλλειμμα 3,4 δισ. στο τρίμηνο – Πώς κινήθηκαν τα έσοδα