Κούλογλου: «Πρόεδρε μήπως δεν αρέσουμε;»

Κούλογλου: «Πρόεδρε μήπως δεν αρέσουμε;»

Με τη φράση (ελαφρώς παραλλαγμένη) της Μελίνας Μερκούρη «πρόεδρε δεν αρέσουμε πια» με την οποία φέρεται να απάντησε στο ερώτημα του Ανδρέα Παπανδρέου αναφορικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου θέτει θέμα σχετικά με την πορεία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνοντας όλα όσα αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις σχετικά με την κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό και την αδυναμία του κόμματός του να κερδίσει ακόμη και από τη φυσιολογική φθορά των δύο χρόνων διακυβέρνησης.

Με αφορμή και τη δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο ευρωβουλευτής σε άρθρο του στο tvxs αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το σκάφος δεν έχει σταθερή πορεία» καθώς και ότι «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σταδιακά να απολέσει τη θέση του, ως εναλλακτική λύση.  Είτε θα προχωρήσει σε ριζική  επανεκκίνηση ή αναπόφευκτα κάποιος άλλος σχηματισμός θα καλύψει το κενό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μην αρέσει ήδη από το 2016, αλλά το 32% του 2019 θόλωσε την εικόνα. Από τότε, δύο χρόνια χωρίς τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές και με ένα είδος κομματικού lockdown, έχουν πλέον ξεκαθαρίσει το τοπίο» αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «Η κυβέρνηση φθείρεται δυσανάλογα λίγο, συγκριτικά με τα λάθη και τις παλινωδίες της. Και από την όποια φθορά, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata στην ΕφΣυν, επιβεβαιώνει ότι ξέρουμε από όλες τις μετρήσεις. Η διαφορά της ΝΔ σταθεροποιείται», σημειώνει δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία που κατά διαστήματα επικαλείται επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με διαφορετική ανάγνωση.

«Η ΝΔ προηγείται και σήμερα, στις μετρήσεις, στην ικανότητα για την επίλυση προβλημάτων, που ευνοούσαν πάντα την αριστερά: υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση. Αυτό το φαινόμενο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία δεν έχει γίνει ουσιαστικός απολογισμός» υποστηρίζει και υπογραμμίζει:

«O ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του εξακολουθούν λοιπόν να αρέσουν σε μια μερίδα ψηφοφόρων, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε το 1989 το 39%. Αλλά αυτοί οι πολίτες δεν συγκροτούν την απαραίτητη πλειοψηφία που «έστω και με ένα ψήφο» θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα αποτελέσει τη βάση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης».

Καταλήγει, δε, αναφέροντας ότι «Σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση ΝΔ από μια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτελεί ιστορική εξαίρεση στον παγκόσμιο νόμο περί κυβερνητικής φθοράς και μάλιστα απέναντι σε μια τέτοια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση».

Το άρθρο του Στ. Κούλογλου έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ναι μεν η πρωτοκαθεδρία του Αλέξη Τσίπρα δεν αμφισβητείται προς το παρόν, εν τούτοις θεωρείται πως τα δυο χρόνια της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα αυτό από ότι στην Κυβέρνηση.

Οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ, δε, έχουν ήδη πιάσει θέσεις αναμένοντας την πραγματοποίηση του συνεδρίου το οποίο με δεδομένο, αυτή τη στιγμή, πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα αποφύγει αυτή τη φορά...