Κουβέιτ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση με τις Φιλιππίνες για την τύχη των οικιακών βοηθών

Κουβέιτ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση με τις Φιλιππίνες για την τύχη των οικιακών βοηθών

Υψηλόβαθμος Κουβεϊτιανός αξιωματούχος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της χώρας του και των Φιλιππίνων σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Φιλιππινέζων οικιακών βοηθών σε αυτό το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου.

«Έχουν γίνει πολλές παρανοήσεις και τα γεγονότα έχουν ξεφύγει από τις πραγματικές τους διαστάσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Νάσερ αλ Σουμπέιχ.

«Υιοθετήσαμε μια σταθερή στάση (…), όμως δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση και θέλουμε επαφές για να επιλυθεί το πρόβλημα», δήλωσε αναφορικά με τη απόφαση του Κουβέιτ να απελάσει τον Φιλιππινέζο πρεσβευτή και να ανακαλέσει τον Κουβεϊτιανό πρεσβευτή στη Μανίλα.

Με αυτό τον τρόπο το εμιράτο θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την επιχείρηση πρακτόρων της πρεσβείας των Φιλιππίνων στο Κουβέιτ, οι οποίοι προσπάθησαν να βοηθήσουν Φιλιππινέζους οικιακούς βοηθούν να διαφύγουν από τους Κουβεϊτιανούς εργοδότες τους, οι οποίοι τους κακοποιούσαν.

Σε απάντηση ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε απαγόρευσε οριστικά χθες Κυριακή στους πολίτες της χώρας του να εργάζονται στο Κουβέιτ. Μάλιστα επικαλέστηκε «το πατριωτικό αίσθημα» των Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό και τους ζήτησε να επιστρέψουν στη χώρα τους, υποσχόμενος οικονομική βοήθεια και ευκαιρίες απασχόλησης.

«Η απαγόρευση είναι μόνιμη. Δεν θα υπάρξει στρατολόγηση, κυρίως οικιακών βοηθών. Δεν θα γίνεται πλέον», τόνισε ο Ντουτέρτε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπός του Χάρι Ροκ άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ενδέχεται να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών μια συμφωνία προστασίας των εργαζομένων. Επίσης διευκρίνισε ότι ο Ντουτέρτε δεν «αναγκάζει κανέναν να επιστρέψει».

Περίπου 262.000 Φιλιππινέζοι εργάζονται στο Κουβέιτ, εκ των οποίων σχεδόν το 60% είναι οικιακοί βοηθοί, σύμφωνα με το φιλιππινέζικο υπουργείο Εξωτερικών. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Φιλιππινέζοι εργάζονται στις χώρες του Κόλπου.

Τον Φεβρουάριο ο Ντουτέρτε είχε απαγορεύσει προσωρινά στους Φιλιππινέζους να εργάζονται στο Κουβέιτ μετά τον φόνο μιας οικιακής βοηθού, της Χοάνα Ντεμαφέλις, το πτώμα της οποίας βρέθηκε σε ένα ψυγείο με σημάδια κακοποίησης.

Από την πλευρά του ο αλ Σουμπέιχ τόνισε σήμερα ότι «ο δρόμος για μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση παραμένει ανοικτός». Ωστόσο επανέλαβε το αίτημα της χώρας του να παραδοθούν στις αρχές οι Φιλιππινέζοι πράκτορες που εμπλέκονται στην επιχείρηση απομάκρυνσης των οικιακών βοηθών.

Ο Φιλιππινέζος πρεσβευτής Ρενάτο Πέδρο Οβίλα τόνισε το Σάββατο ότι θα αναχωρήσει από το Κουβέιτ την Τετάρτη το πρωί και πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει στο αίτημα των αρχών της χώρας και να αποκαλύψει τα ονόματα των πρακτόρων.

Από την πλευρά τους επικριτές του Ντουτέρτε τον κατηγορούν ότι το αίτημά τους προς τους Φιλιππινέζους εργαζόμενους στο εξωτερικό είναι «εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, κοντόφθαλμό και δεν δείχνει ενδιαφέρον».

«Ο πρόεδρος Ντουτέρτε θα πρέπει να σταματήσει να τζογάρει με τις ζωές και την εργασία χιλιάδων Φιλιππινέζων του εξωτερικού και την ευημερία των οικογενειών τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σπάσει το διπλωματικό αδιέξοδο», ανέφερε η γερουσιαστής Ρίτα Χοντιβέρος σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ