Κορονοϊός: Συναγερμός σε Κοζάνη, Πέλλα και Ιωάννινα - Σταθερά τα κρούσματα στην Αττική

Κορονοϊός: Συναγερμός σε Κοζάνη, Πέλλα και Ιωάννινα - Σταθερά τα κρούσματα στην Αττική

Τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αριθμοί κρουσμάτων και νοσηλειών που θεωρούνται διαχειρίσιμοι από τους ειδικούς. 

Αντίθετη είναι η επιδημιολογική κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Πέλλα όπου έχει σημάνει συναγερμός. Οι διακυμάνσεις του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας, από περιφερειακή ενότητα σε ενότητα, ή ακόμη και μέσα στην ίδια περιφέρεια, σχετίζονται στενά με το πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί για τον κορονοϊό η χαλάρωση των μέτρων.

Η νέα άνοδος των κρουσμάτων χθες, οδήγησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να απευθύνει νέα έκκληση για τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. «Το στοίχημα παραμένει ένα: Η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα ή να αλλάξουμε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, αρκεί να τηρούμε αυτά που ισχύουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, που από χθες το πρωί μπήκε σε εφαρμογή, και κάθε πολίτης γνωρίζει πλέον ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του. Ο χάρτης που είναι διαθέσιμος στην σελίδα covid19.gov.gr θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο - τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων σε Ιωάννινα, Κοζάνη και Πέλλα

Οπως τόνισε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 5.472 και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά και οι επαφές τους.

Οι περιοχές της Κοζάνης και των Ιωαννίνων έχουν θορυβήσει τις αρχές, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με δεκάδες ενεργές περιπτώσεις και την ίδια ώρα τα νούμερα δείχνουν αυξανόμενη τάση. Χθες, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 13 κρούσματα βρέθηκαν στα Ιωάννινα το τελευταίο 24ωρο και 35 στην Κοζάνη, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ήδη είναι έχουν μπει επιπλέον μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα στις συγκεκριμένες περιοχές λόγω των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι περιπτώσεις ασθενών αυξάνονται συνεχώς όπως και στην Καστοριά όπου εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 17 κρούσματα.

Ερωτηθείς ο κ. Χαρδαλιάς για το ποιες άλλες περιοχές τον ανησυχούν με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι είναι γεγονός, ότι εκτός από την Αττική υπάρχουν περιοχές που απασχολούν τις αρμόδιες αρχές - ειδικά τα τελευταία 24ωρα - και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν. Πρόκειται για την Κοζάνη, τα Γιάννενα και την Πέλλα. Όπως εξήγησε, στην Κοζάνη έχει 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, μέχρι χθες το βράδυ. Από αυτά, για τα 49 υπάρχουν 101 επιβεβαιωμένες στενές επαφές που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα Γιάννενα από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και χθες το βράδυ έχουν 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κι έχουν προκύψει από αυτά γύρω στις 147 στενές επαφές high και low risk, οι οποίες έχουν τεθεί όλες σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ η Πέλλα έχει 212 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα όμως από όλα αυτά, μαζί με τα επιβεβαιωμένα, ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster που, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «το παρακολουθούν, νομίζουν ότι το έχουν στεγανοποιήσει και είναι σε καλό δρόμο».

«Αν σκεφτείτε λοιπόν ότι τα Γιάννενα έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 24 νοσηλεύονται και η Κοζάνη έχει 181 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται, αυτές οι δύο περιοχές μας απασχολούν πάρα πολύ και κάνω και έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, σε καθημερινή βάση, με διπλές τεχνικές συσκέψεις, ό,τι καινούριο υπάρχει μπαίνει μέσα στο ΗΔΙΚΑ και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ - και τα προϊόντα της ιχνηλασίας - υπάρχουν μικρές και μεγάλες ανησυχίες και αγωνίες για κάποιες περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αττική: 170 νέα κρούσματα -Τι είναι το φαινόμενο της αδράνειας που ανέφερε ο Μαγιορκίνης

Εκτός από τις παραπάνω τρεις περιοχές που προκαλούν ανησυχία στις αρχές, και η Αθήνα παραμένει στο επίκεντρο της πανδημία καθώς από τα 408 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τριτη, τα 170 αφορούν το Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε χθες πως ο δείκτης της επιδημιολογίας παρουσιάζει μία σταθερότητα στην Αττική.

«Το Rt είναι λίγο πάνω από το 1 κάποιες μέρες και άλλες λίγο κάτω από αυτό. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης που σημείωσε πως η αντιμετώπιση του κορονοϊού στα αστικά κέντρα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο καθώς είναι δυσκολότερο να καμφθεί.

Ο καθηγητής παρομοίασε την προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού σε μεγάλες πόλεις με το φαινόμενο της αδράνειας. Όπως είπε, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει ένα κινούμενο όχημα.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επανέλαβε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι η «έξαρση σε μια μικρή πόλη να συμβαίνει γρήγορα και να μαζεύεται γρήγορα».