Κορονοϊός: Σε εφαρμογή νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου - Οι αλλαγές σε εστίαση και εργασία

Κορονοϊός: Σε εφαρμογή νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου - Οι αλλαγές σε εστίαση και εργασία

Νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας και την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον θα μπουν σε εφαρμογή από το νέο έτος και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με αυτά τα μέτρα δίνεται βάση στη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης με περιορισμό των ωραρίων, αποστάσεις, συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανά τραπέζι και παράλληλα αύξηση της τηλεργασίας, πιο αυστηρή χρήση μάσκας, αλλά και συστάσεις στους νεότερους που θα διασκεδάσουν αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να βρεθούν με συγγενείς τους μεγαλύτερης ηλικίας. 

Την ίδια στιγμή στα γήπεδα θα υπάρχει 10% πληρότητα (μόνο εμβολιασμένοι όπως ισχύει και τώρα), με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.284 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιων διαγνώσεων, ενώ ο Θάνος Πλέυρης ανέφερε πως «πλέον μπαίνουμε σε μια φάση επικράτησης της παραλλαγής “Ομικρον” και στην ελληνική επικράτεια». 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους έναρξης των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, όπως προέβλεπε ένα από τα σενάρια, λέγοντας ότι εφόσον δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ, μπορούν να ισχύσουν από τις προαναφερόμενη ημερομηνία.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως σε ότι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση, ενώ εκτίμησε πως στις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων. «Ελπίζω να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ», σημείωσε.

Αναλυτικότερα, σε ισχύ τίθενται τα κάτωθι μέτρα:

  •  Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η υψηλής προστασίας KN95 υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους σε εστίαση, διασκέδαση, νοσοκομεία, σε επιβάτες ΜΜΜ και πελάτες σούπερ μάρκετ. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  •  Σε ότι αφορά στη διασκέδαση και στην εστίαση τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, μόνο με εμβολιασμένους, όπως ισχύει έτσι και αλλιώς και χωρίς να υπάρχουν όρθιοι, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θα είναι έξι άτομα ανά τραπέζι. Πρέπει επίσης να τηρούνται οι μετρικές αποστάσεις.
  • -Θα επιτρέπεται η μουσική αλλά αν υπάρξουν παραβιάσεις θα διακοπεί και αυτή με υπουργική απόφαση.
  • Αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ως προς το όριο των επισκεπτών και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα γίνεται μόνο με αρνητικό PCR test 48 ωρών.
  • Τηλεργασία έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο τομέα. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.
  •  Στα γήπεδα, στις κερκίδες θα υπάρχει 10% πληρότητα (μόνο εμβολιασμένοι όπως ισχύει και τώρα), με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.