Κορονοϊός: Έρχεται το εμβόλιο των «φτωχών» από τη Novavax

Κορονοϊός: Έρχεται το εμβόλιο των «φτωχών» από τη Novavax

Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, η εταιρεία Novavax ετοιμάζεται, σύμφωνα με το Reuters, να παράγει δισεκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, που θα απευθύνεται σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Η παραγωγή του εν λόγω εμβολίου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φυτείες με το δέντρο Quillaja saponaria, που ευδοκιμεί στη Χιλή. Πρόκειται για ένα είδος χλωρίδας το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή σαπουνιού και στην ιατρική.

Την ελπίδα για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορονοιού έδωσε η επιτυχής αξιοποίηση δύο μορίων του φυτού Quillaja saponaria. Το ένα από αυτά, ονόματι QS-21, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στο φυσικό περιβάλλον, καθώς υπάρχει μόνο σε δέντρα 10 ετών και πάνω. Σύμφωνα με το Reuters, ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνον οι GlaxoSmithKline PLC και Novavax έχουν επενδύσει στο QS-21.

Καμία άλλη εταιρεία παραγωγής εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν έχει αξιοποιήσει το εκχύλισμα του δέντρου Quillaja saponari, όπως επισημαίνει το Reuters. Συγκεκριμένα, κάποιες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει συνθετικά αντίστοιχα, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, καθώς απαιτούνται εκτεταμένες κλινικές μελέτες.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι αν τα αποθέματα του σωτήριου αυτού φυτού θα επαρκέσουν για την υπερ-μαζική παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μιλώντας στο Reuters, o διευθυντής της εταιρείας, Andres Gonzalez, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει αρκετά αποθέματα του εν λόγω φυτού, ώστε να παράξει 4.4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.

Πηγή: Με πληροφορίες από το REUTERS