Κορονοϊός: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων

Κορονοϊός: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων

Η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων των περιφερειών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Η τηλεδιάσκεψη είχε ως αντικείμενα την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα και των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται για την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα».

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αποφυγής του lockdown ισχύει στο ακέραιο, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκονται εισηγήσεις των επιστημόνων που έχουν να κάνουν με χρήση της μάσκας παντού σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, αυξημένο testing και έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, περαιτέρω περιορισμούς σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ή ακόμη και να απαγορευτεί για ακόμα μία φορά η μουσική.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη με στόχο να συζητήσει πιθανά νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και θα εστιάζουν στην ψυχαγωγία και την εστίαση, με νέους περιορισμούς στο τι ορίζεται ως εσωτερικός και εξωτερικός χώρος καθώς προχωράμε σε μία εποχή του χρόνου που κάνει κρύο και πολλά καταστήματα κλείνουν με πρόχειρες κατασκευές τους εξωτερικούς χώρους και προτάσεις για την υποχρεωτική διενέργεια περισσότερων τεστ στους εργαζόμενους στους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης.