Κορονοϊός: Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός: Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Την απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών από νομό σε νομό κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα βελτιώνεται αλλά χωρίς την ταχύτητα που θα θέλαμε». Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την μερική άρση των περιοριστικών.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως δεν θα είναι εφικτή η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ αναφερόμενος στην απόδοση των υφιστάμενων μέτρων τόνισε πως «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν στον βαθμό που απέδωσαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το γεγονός πως παρατηρείται  μείωση στις κατειλημμένες απλές κλίνες κορονοϊού στα νοσοκομεία», ωστόσο επισήμανε πως οι ΜΕΘ πιέζονται ακόμα.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως «ο δείκτης θετικότητας μειώνεται, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί», ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον δείκτη Rt, ο οποίος συρρικνώνεται αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι ανέμεναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το μερικό άνοιγμα, θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, «το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα μετά θα δούμε τι θα ανοίξει».

«Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε» συνέχισε.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν μια σειρά από δείκτες σχετικούς με την πορεία της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εισήγηση για ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες και ξεχωριστά μέτρα.

«Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων όπως είπε. «Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στο εμβόλιο και τις διαδικασίες για την έλευσή του στην Ελλάδα και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία του εμβολιασμού», ώστε να ξεκινήσεις με το που έρθουν στη χώρα μας τα εμβόλια.

«Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκ. πολίτες το μήνα» ανέφερε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα πως «έχουμε εξασφαλίσει 25 εκατ. εμβόλια, δεδομένου ότι υπάρχουν 2 δόσεις για κάθε πολίτη υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες».