Κορονοϊός: Άρχισε η κυλιόμενη αξιολόγηση του Molnupiravir της Merck

Κορονοϊός: Άρχισε η κυλιόμενη αξιολόγηση του Molnupiravir της Merck

Η Merck & Co ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση του Molnupiravir, ένα πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19, μετέδωσε το Reuters.

«Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού molnupiravir (...) που έχει αναπτυχθεί από την Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους ενήλικες», γεγονός που επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 (...) να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.

Εάν λάβει άδεια κυκλοφορίας, το Molnupiravir θα είναι το πρώτο αντιιικό φάρμακο που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της νόσου στους ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα σημάνει σημαντική πρόοδο επιτρέποντας τον περιορισμό αρκετά εύκολα των σοβαρών μορφών της νόσου. Τα αντιιικά όπως το molnupiravir δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί και φρενάροντας έτσι την νόσο.

Στις αρχές του Οκτωβρίου η φαρμακευτική εταιρία Merck ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της χάπι κατά του κορονοϊού, με τη ονομασία molnupiravir, μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ανθρώπους που έλαβαν το φάρμακο - έναντι όσον έλαβαν το εικονικό (placebo) - πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και σύντομα θα υπέβαλλε αίτημα για την έγκριση χρήσης του από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.