Κορονοϊός: Απαγορεύσεις σε Αλγερία, Τσεχία, Νιγηρία - Στρατός σε Ν. Αφρική, Πακιστάν

Κορονοϊός: Απαγορεύσεις σε Αλγερία, Τσεχία, Νιγηρία - Στρατός σε Ν. Αφρική, Πακιστάν

Σκληρότερα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού λαμβάνουν όλο και περισσότερες χώρες. Αλγερία, Τσεχία, Σουδάν, Νιγηρία θέτουν σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ Πακιστάν και Νότια Αφρική κατεβάζουν το  στρατό στους δρόμους.

Αναλυτικότερα:

Αλγερία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις 19.00 μέχρι τις 7 το πρωί και πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Μπίλντα αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα μέτρα θα διαρκέσουν για 10 ημέρες και ο στρατός έχει επιφορτιστεί με την εφαρμογή τους. Στους κατοίκους της Μπίλντα θα παραδίδονται στο σπίτι τους τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Τσεχία: Μέχρι την 1η Απριλίου παρατείνονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας, όπως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και το κλείσιμο καταστημάτων. Στην Τσεχία έχουν καταγραφεί 1.236 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και ένας θάνατος. Η κυβέρνηση προβλέπει φέτος μια μείωση κατά 5,1% του ΑΕΠ, εφόσον η επιδημία συνεχιστεί και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επίσης, δεδομένου ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, οι Τσέχοι που τα διασχίζουν καθημερινά για να εργαστούν σε γειτονικές χώρες θα πρέπει να βρουν ένα προσωρινό κατάλυμα στον τόπο εργασίας τους για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Πακιστάν: Ο υπουργός Εσωτερικών διέταξε την ανάπτυξη του στρατού σε όλη την χώρα και την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα. Οι ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αρχές σε επιμελητειακό επίπεδο αλλά και να εφαρμόσουν μια ενδεχόμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας, κάτι όμως που η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να διατάξει «για να μην πεθάνει ο κόσμος από την πείνα», όπως είπε ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν. Μέχρι απόψε το βράδυ, τα κρούσματα ανέρχονταν στα 875, δηλαδή μέσα σε οκτώ ημέρες αυξήθηκαν κατά 28 φορές. Έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε απόψε ότι όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Πέμπτη ώστε να αποφευχθεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή». Ο στρατός θα αναπτυχθεί για να βοηθήσει την αστυνομία στο έργο της. Οι Νοτιοαφρικανοί θα μπορούν πάντως να βγουν έξω για να ψωνίσουν τρόφιμα και να πάνε στον γιατρό.

Σουδάν: Απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, θα επιβληθεί από αύριο σε όλη τη χώρα. Διακόπτονται επίσης τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων. Στο Σουδάν έχουν αναφερθεί μόνο δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού. Ο ένας ασθενής πέθανε. Από την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι χερσαίες μεθοριακές διαβάσεις.

Νιγηρία: Η κυβέρνηση κλείνει τα χερσαία σύνορά της για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Τα δύο διεθνή αεροδρόμια, στο Λάγκος και την Αμπούτζα, θα κλείσουν απόψε το βράδυ.

Επίσης, οι αρχές στις βορειοανατολικές επαρχίες απαγόρευσαν τις επισκέψεις στους καταυλισμούς των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της δράσης της εξτρεμιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους ότι οι κακές συνθήκες υγιεινής και ο υπερπληθυσμός σε αυτούς τους καταυλισμούς καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους τους ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί.

Σήμερα αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στη Νιγηρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 36. Ένας άνδρας ηλικίας 67 ετών πέθανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Toufik Doudou